Back to top

Ερημο το «Ελληνικό Χωριό» της Φλόριδας, λόγω του κορωνοϊού..ΕΙΚΟΝΕΣ

21/03/2020 - 15:40

Ο Δημήτρης Λεβέντης το μεσημέρι της Πέμπτης πλησίασε με το αυτοκίνητό του στην είσοδο για το Χάνεϊμουν Αϊλαντ του Ντανίντεν. Θέλησε να περάσει λίγες ώρες ήσυχα, δίπλα στη θάλασσα, πριν επιστρέψει να κλειστεί και πάλι στο σπίτι του. Τον περίμενε, όμως, έκπληξη. Ο φύλακας σταμάτησε αυτόν και άλλα αυτοκίνητα, λέγοντας κοφτά, χωρίς να δέχεται συζήτηση, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί η παραλία είναι ήδη γεμάτη με 3000 άτομα.

Λίγα μίλια από την “πνιγμένη” από κόσμο αυτή παραλία, στο διπλανό Τάρπον Σπρινγκς, έρημη και μελαγχολική ήταν η πλημμυρισμένη συνήθως από τουρίστες και ντόπιους γεμάτη από καταστήματα παραλιακή Λεωφόρος Δωδεκανήσου και η Οδός Αθηνών.

Το “Ελληνικό Χωριό”, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι αυτό τον καιρό, αγνώριστο. Με το φόβο της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να δέχονται τους μισούς από πριν πελάτες και τα μπαρ και τα κέντρα διασκεδάσεως είναι κλειστά. Με εντολή, επίσης, των αρχών, οι παραλίες θα είναι κλειστές από το βράδυ της Παρασκευής, τα δε πάρκα θα είναι ανοιχτά, αλλά θα είναι κλειστά τα υπόστεγα που διαθέτουν για τον κόσμο. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα τροφίμων, όπως η γνωστή σε όλους “Αγορά”, απ’ όπου πολλοί προμηθεύτηκαν αυτές τις μέρες όσπρια,όχι λίγα σε σακούλες, αλλά μεγάλες ποσότητες μέσα σε κούτες, καθώς και λάδια και άλλα είδη.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο “Ελληνικό Χωριό” θα παραμείνει ανοικτός, αλλά οι πιστοί θα πρέπει να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από το Διαδίκτυο.Κι’ όμως… Το τμήμα αυτό της Λεωφόρου Δωδεκανήσου, όπου βρίσκεται και το ελληνικό ζαχαροπλαστείο «Ελλάς», ήταν γεμάτο κόσμο ακόμα και τα βράδια, όταν οι τριγύρω δρόμοι ήταν άδειοι. Τώρα, ερημιά, μέρα μεσημέρι… Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Μικάλεφ

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Τάμπα, εξάλλου, λειτουργεί με προϋποθέσεις για όσους έχουν διάφορες ανάγκες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που ήλθαν επισκέπτες από την Ελλάδα, έχουν αποκλειστεί τώρα, λόγω ακυρώσεων ή ματαιώσεων αεροπορικών δρομολογίων και ζητούν πληροφορίες και συμβουλές από αυτό.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ελληνικών τροφίμων, “Αγορά”, Νίκος Μικάλεφ, δήλωσε στον “Εθνικό Κήρυκα” ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους, δεν υπάρχει, δηλαδή, η συνηθισμένη κίνηση. “Βλέπεις έναν άνθρωπο εδώ και σε πενήντα μέτρα άλλον”, είπε.

Οσο για τα εστιατόρια στη Λεωφόρο Δωδεκανήσου, εκεί η κίνηση είναι ελάχιστη, πρόσθεσε.

“Το μόνο μαγαζί που δουλεύει, είναι το δικό μας, επειδή είναι κατάστημα τροφίμων”, συνέχισε.”Ολα μας τα προϊόντα είναι ελληνικά. Και πολλοί φοβούνται μήπως και σταματήσουν να έρχονται κι αυτά. “Ερχονται και αγοράζουν είδη που αντέχουν και είναι απολύτως αναγκαία, όπως ρεβίθια, φασόλια, μακαρόνια, λάδι και άλλα”.

Είπε, επίσης, ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που λαμβάνονται παντού. “Σήμερα μιλούσα και μου είπαν, ότι δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να μας στείλουν ορισμένα είδη τροφίμων οι μεγάλες εταιρίες”, είπε ο κ. Μικάλεφ.

H κόρη του κ. Μικάλεφ, Ειρήνη, δήλωσε ότι είναι σχεδόν έρημοι οι δρόμοι. “Δεν υπάρχει καμία σχέση με την εικόνα των δρόμων που ξέραμε”, τόνισε. “Είναι ώρες εργασίας και δεν βλέπεις ψυχή έξω αυτή τη στιγμή που μιλάμε”’Ο κόσμος αγοράζει ολόκληρες κάσες με όσπρια και άλλα είδη, λέει η Ειρήνη Μικάλεφ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Μικάλεφ

Στο μαγαζί τροφίμων που διατηρούν στην Αθενς Στριτ, πάντως, η αγοραστική κίνηση δεν έχει πέσει καθόλου, όπως η ίδια λέγει. “Βλέπετε, είναι φαγώσιμα πράγματα και μ’ αυτόν τον πανικό που υπάρχει, έρχεται κόσμος και αγοράζει πολλά είδη. Κάσες ολόκληρες παίρνουν για την ακρίβεια και όχι μερικά μόνο. Παίρνουν κάσες με φακές, φασόλια, τυροπιτάδικα, μακαρόνια και άλλα”.

Η Ειρήνη Μικάλεφ δεν νομίζει ότι ο κόσμος διακατέχεται από υπερβολική φοβία. “Φοβούνται οι άνθρωποι, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν ταραχτεί πολύ”, είπε.
Το μαγαζί δεν άλλαξε τις ώρες λειτουργίας του. Κλείνει, όπως πάντα, στις 6 το απόγευμα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος δήλωσε ότι έχουν κλείσει όλα τα μπαρ και τα νυκτερινά κέντρα ψυχαγωγίας. Τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν μέχρι τις 10 μ.μ., αλλά πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο το 50% του επιτρεπόμενου χώρου για τους πελάτες.
Ο κ. Αλαχούζος τόνισε ότι η κίνηση γενικά στην περιοχή και τις παρόδους της Λεωφόρου Δωδεκανήσου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα δώρων και άλλα, έχει μειωθεί πάρα πολύ. Ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της πόλης, όπως και της υπόλοιπης Αμερικής και όλου του κόσμου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η κομητεία Πινέλας στην οποία ανήκει το Τάρπον Σπρινγκς, αποφάσισε να κλείσουν όλες οι παραλίες και τα πάρκινγκ τους, από το βράδυ της Παρασκευής, για δύο εβδομάδες, μετά το τέλος των οποίων θα επανεξεταστεί η κατάσταση.Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Τάρπον Σπρινγκς θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη, 24 Μαρτίου. Αυτό, θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν.
Οσον αφορά τα πάρκα της κομητείας είναι μεν ανοιχτά, αλλά έχουν κλείσει τα υπόστεγα στα οποία υπάρχουν τραπέζια και καθίσματα. Οι τουαλέτες μέσα στα πάρκα θα παραμείνουν ανοικτές.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Τάμπα, συνεχίζει τη λειτουργία του, αλλά οι υπάλληλοί του εργάζονται εκ περιτροπής στα γραφεία και από τα σπίτια τους. “Το Προξενείο είναι ανοιχτό, αλλά όχι για ραντεβού, εκτός από τα εξαιρετικώς επείγοντα ζητήματα, που δεν επιτρέπουν αναβολή”, δήλωσε ο γενικός πρόξενος, Δημήτρης Σπάρος.

Το Γεν. Προξενείο ζητά από όσους είναι άρρωστοι να αποφεύγουν να πηγαίνουν εκεί, αλλά να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά.

Aπό τη Δευτέρα, το Γενικό Προξενείο έχει εκδώσει ανακοίνωση για τη λειτουργία και τις εξυπηρετήσεις που είναι δυνατόν να γίνονται αυτό τον καιρό. Πέραν των ανωτέρω, αναφέρονται ότι όσοι το επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, δηλαδή να μην έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή, ή να μη έχουν επισκεφτεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Νότια Κορέα κ.λ.π. Οσοι, επίσης, έχουν ραντεβού κατά την περίοδο 17-30 Μαρτίου, θα πρέπει να επικοινωνήσουν για να ελέγξουν εάν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία τους στο Γενικό Προξενείο. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος επικοινωνίας κατά τις επόμενες εβδομάδες είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο, τηλεφωνικώς.Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός

΄Λόγω της κρίσης με τον ιό, το Γεν. Προξενείο της Τάμπα εξυπηρετεί αρκετά άτομα, κυρίως Ελληνες, που είχαν έλθει στην Αμερική για επισκέψεις και άλλους λόγους και αποκλείστηκαν με τις ακυρώσεις και απαγορεύσεις αεροπορικών δρομολογίων και σε αναζήτηση τρόπων επιστροφής, προσπαθούν να αλλάξουν τις πτήσεις τους. Το θέμα αυτό αφορά κυρίως τις αεροπορικές εταιρίες, αλλά οι Ελληνες αυτοί επιβάτες, επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο στην Τάμπα, ζητώντας σχετικές πληροφορίες και συμβουλές. Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και σε άλλα ελληνικά προξενεία στις ΗΠΑ. “Τις τελευταίες μέρες, μας έχουν παρουσιαστεί 30-40 τέτοιες περιπτώσεις”, είπε ο κ. Σπάρος.

Η Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στο Τάρπον Σπρινγκς θα γίνεται αυτό το διάστημα κανονικά, αλλά οι πιστοί θα μπορούν να την παρακολουθούν μόνο, ηλεκτρονικά και όχι με προσωπική παρουσία στην εκκλησία, για λόγους δημοσίας υγείας. Ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας για τη δυτική Φλόριδα, π. Τζέιμς Ρουσάκης, δήλωσε ότι υπάρχει σχετική εντολή του Μητροπολίτη κ. Αλέξιου που αφορά βεβαίως όλες τις εκκλησίες που υπάγονται σ’ αυτήν. Μετάδοση μέσω του Διαδικτύου, θα γίνεται από αρκετές από τις εκκλησίες αυτές. Μεταξύ αυτών, είναι οι εκκλησίες του γειτονικού Αγ. Γεωργίου στο Νιου Πορτ Ρίτσι, καθώς και του Αγίου Ιωάννου στην Τάμπα. Ο π. Ρουσάκης συνιστά στους ομογενείς να τηρούν τις εντολές για τη δημόσια υγεία και να προσεύχονται ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες.