Back to top

Έρχεται η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών με την εφορία

08/07/2020 - 10:12

Στη σύσταση επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικών οδηγιών», που δόθηκε σε διαβούλευση, στην περίπτωση που η αίτηση του φορολογουμένου γίνει δεκτή, και αυτός με τη σειρά του συμφωνήσει για την καταβολή των σχετικών ποσών που προκύπτουν, θα έχει έκπτωση πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων από 35% έως 75%, καταβάλλοντας μάλιστα τους φόρους σε δόσεις.

Παράλληλα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο, η κυβέρνηση προσκαλεί συνταξιούχους του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Εξώδικη επιτροπή επίλυσης διαφορών. Εργο της επιτροπής είναι η εξώδικη επίλυση των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων φορολογικών διαφορών. Η επιτροπή λειτουργεί σε τριμελή τμήματα, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβεί τα δέκα. Πρόεδροι των τμημάτων ορίζονται πρώην δικαστικοί λειτουργοί των διοικητικών δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον προέδρου εφετών. Ο φορολογούμενος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της επιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 28 Μαΐου 2021 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Ιουλίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του γενικού προϊσταμένου, των μελών των επιτροπών και των γραμματέων. Η επιτροπή μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, υποβάλλει δε, σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένη θετική ή απορριπτική πρόταση στον αιτούντα. Εάν ο αιτών αποδεχθεί την πρόταση της επιτροπής εντός πέντε εργάσιμων ημερών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών. Το πρακτικό επιλύει αμετάκλητα την εκκρεμή διαφορά και δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο, εφόσον επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός πέντε εργασίμων ημερών από την υπογραφή του. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις με μείωση των αναλογούντων πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων. Για παράδειγμα, εφόσον το ποσό καταβληθεί σε μία δόση, το ποσοστό της έκπτωσης φθάνει το 75%, ενώ σε 24 δόσεις η έκπτωση περιορίζεται στο 35%.

2. Τέλος επιτηδεύματος. Για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

3. Προσκλητήριο στους συνταξιούχους. Τους συνταξιούχους του εξωτερικού προσκαλεί η κυβέρνηση να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο συνταξιούχος θα πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα και θα πρέπει να μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

Εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του, το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 7%. Ο φόρος καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία δόση.

Για τις αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας που θα υποβληθούν εντός του έτους 2020, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ορίζεται στις 30.9.2020.