Back to top

Δηλώσεις Κούγια: Προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων σε γονείς που έκαναν δωρεά τα όργανα παιδιών τους

06/04/2023 - 15:29

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι προσβλητικές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη, τον οποίο κατηγόρησε εμέσως για εμπορία οργάνων.

Οικογένειες παιδιών που με τη δωρεά τους έσωσαν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για όσα είπε ο Κούγιας, τονίζοντας το ήθος του κ. Ηλιάδη τόσο ως γιατρού όσο και ως ανθρώπου.

Η μητέρα του 16χρονου Κωνσταντίνου που έφυγε από μια σπάνια μορφή εγκεφαλίτιδας, μίλησε για τη δωρεά των οργάνων του που έδωσε ζωή σε άλλους 7 ανθρώπους.

«Ειλικρινά μου έχει σηκωθεί η τρίχα. Αυτό το πράγμα είναι άνω ποταμών. Πρώτον προσβάλλει εμάς ο κ. Κούγιας. Η δωρεά οργάνων δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που χειρίζεται. Ο κ. Ηλιάδης δεν πρόλαβε καν να μου μιλήσει για τη δωρεά οργάνων. Εγώ του το πρότεινα, εφόσον τα πράγματα με τον Ντίνο είχαν φτάσει στο απροχώρητο. Ο κ. Ηλιάδης είναι πρώτα από όλα άνθρωπος και μετά γιατρός. Αυτά που ακούγονται είναι αδιανόητα. Είναι ντροπή. Εμείς δωρίσαμε τα όργανα των παιδιών μας με όλη μας την αγάπη για να τα κρατήσουμε έστω και έτσι ζωντανά. Μας προσβάλλει κι εμάς ως γονείς», τόνισε η γυναίκα.

Αντίστοιχα, ο πατέρας του 6χρονου Θωμά που έφυγε μετά από ανακοπή καρδιάς, μίλησε στο Star, για τη διαδικασία που ακολούθησαν με τη βοήθεια του κορυφαίου γιατρού του νοσοκομείου του Ρίου.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη μεταμόσχευση των οργάνων του μικρού Θωμά τήρησαν ενός λεπτού σιγή μέσα στο χειρουργείο, με το βίντεο να κυκλοφορεί στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Όπως ανέφερε ο πατέρας του, «μας κάλεσαν στο γραφείο, μας ανέφεραν πώς έχει η διαδικασία. Αν όλοι έλεγχοι είναι θετικοί και το επιθυμούσαμε, μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Δεν νιώσαμε καμία πίεση. Ο κ. Ηλιάδης ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Όσον αφορά το ψυχολογικό, χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον γιατρό», είπε.

Προκλητικός στις δηλώσεις του για τον Ανδρέα Ηλιάδη

Με προκλητικό και προσβλητικό τρόπο σε βάρος του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη αντέδρασε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας μετά τη συνάντηση που είχε ο εντατικολόγος με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας εκφράστηκε η πλήρης στήριξη προς τον κ. Ηλιάδη, ενώ ο υπουργός ζήτησε τα πρακτικά της δίκης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν κατά του Κούγια αν ειπώθηκε κάτι που θίγει τον θεσμό της μεταμόσχευσης οργάνων.

Ο Κούγιας στην κάμερα του STAR μίλησε υποτιμητικά για τον κ. Ηλιάδη και τον κατηγόρησε για το πώς χειρίστηκε τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο γιατρός «είναι πρωταθλητής στις μεταμοσχεύσεις».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τον κορυφαίο γιατρό του νοσοκομείου του Ρίου, ο Κούγιας απάντησε: «Γιατί είναι κορυφαίος; Δεν έχω καταλάβει... Δηλαδή σε ποια επιστημονική κορυφή έχει ανέβει; Τι έχει κάνει; Να πεις κορυφαίο έναν γιατρό που έχει κάνει μια μελέτη, έχει μιλήσει σε συνέδρια. Αυτός γιατί είναι κορυφαίος;»

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «οδήγησαν στη φυλακή μια γυναίκα που ουρλιάζει ότι είναι αθώα. Ήρθαν εκείνοι οι περίεργοι ο Γαλεντέρης και ο Λέων και κάνουν καριέρα στην τηλεόραση. Το πρώτο που έκανε αυτός μετά από 4ήμερη νοσηλεία παιδιού με καρδιολογικό πρόβλημα ήταν να της ψύξει τον εγκέφαλο. Δεν έφεραν μια παιδοκαρδιολόγο. Για ποιο λόγο της έψυξε τον εγκέφαλο;»

Στη συνέχεια αναφερόμενος υποτιμητικά προς τον γιατρό χαρακτηρίζοντας ως «τύπο με το μαλλάκι το περιποιημένο», υπονόησε ότι έκαναν ψύξη εγκεφάλου στην Τζωρτζίνα με σκοπό να δώσουν τα όργανά της για μεταμόσχευση, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού του οποίου τα όργανα δόθηκαν στο εξωτερικό.

«Το ερώτημα είναι γιατί με το που μπήκαν μέσα έψυξαν τον εγκέφαλο του παιδιού και προσπαθούσε να τους πείσει να δωρίσουν τα όργανά του. Πού ήξερε ότι θα φύγει το παιδί;» επέμεινε ο Κούγιας.

Τέλος, όταν ο δημοσιογράφος του είπε για τις αντιδράσεις στις δηλώσεις του ο ίδιος απάντησε: «Στα παλιά μου υποδήματα!»

Παράλληλα, το γραφείο του ποινικολόγου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση του κ. Πλεύρη με τον κ. Ηλιάδη.

Η ανακοίνωση:

Δεν έχω άποψη τι επιπέδου Υπουργός Υγείας είναι ο Πλεύρης, αλλά από αυτό που δημοσιοποιήθηκε, ότι δηλαδή, θα ζητήσει τα πρακτικά της δίκης Πισπιρίγκου για να κινηθεί νομικά εναντίον μου το Υπουργείο, για τη μία και μοναδική ερώτηση που έκανα στον Ηλιάδη, αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρέπει να έχει και σοβαρή σχέση με το ποινικό δίκαιο.

Θέλω να του υποβάλω τις εξής ερωτήσεις:

1) Με ποια ιδιότητα θα πάρει αντίγραφα της δίκης Πισπιρίγκου;
2) Είναι διάδικος;
3) Εκπροσωπεί το θύμα ή την κατηγορουμένη;
4) Είναι μήπως Εισαγγελέας;
5) Είναι μήπως Δικαστής;

​Η οποιαδήποτε ερώτησή μου αφορά τον Ηλιάδη προσωπικά και ακόμη και εάν αυτός ισχυρίζεται ότι τον συκοφάντησα, μόνο αυτός έχει δικαίωμα να υποβάλει μήνυση εναντίον μου και εναντίον της κας κατηγορούμενης, την όποιαν εγώ εκπροσωπώ.

Καλό είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις ενόψει των εκλογών, αλλά όταν έχουμε τελειώσει τη νομική απαγορεύεται να μεταβληθούμε σε Μαυρογιαλούρους.

Θεσσαλονίκη, 6.4.2023
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Αλέξιος Χ. Κούγιας