Back to top

Από το "Μένουμε σπίτι" στο "Πάσχα στο Σπίτι" - Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί και τι θα γίνει με Μ. Εβδομάδα και Ανάσταση

30/03/2020 - 09:58

Περί τα μέσα Μαΐου αναμένεται να αρχίσει να μελετάται το ενδεχόμενο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που έχουν ληφθεί ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θεωρείται καθοριστικό, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για οιαδήποτε χαλάρωση, αποτελεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων έως τότε.
Στους περιορισμούς αυτούς εντάσσεται και Εκκλησία και μέγα ζητούμενο είναι πλέον, πότε θα μπορέσουν οι πιστοί θα επιστρέψουν τους ναούς.
Από ό,τι όλα δείχνουν μετά το «Μένουμε Σπίτι» η επόμενη εκστρατεία θα είναι το «Πάσχα στο Σπίτι». Μόλις προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει φέτος έξοδος για το Πάσχα: «Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά κατά την επίσημη ενημέρωση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεως για τους «εκδρομείς του Πάσχα», ο κ. Χαρδαλιάς ήταν κατηγορηματικός: «Υπάρχει θέμα εκδρομέων; Υπάρχει ζήτημα εκδρομέων; Η χώρα είναι σε περιορισμό μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε μέτρο είναι πάνω στο τραπέζι. Το λέω από την πρώτη στιγμή. Και αυτό που καλούμε τον κόσμο είναι να παραμένει στο σπίτι του».
Με τις εκκλησίες άδειες από πιστούς, την Ορθοδοξία να δέχεται βολές εκατέρωθεν και μετά την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδριάζει εκτάκτως και αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η ΔΙΣ θα συνεδριάσει μέσα τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τετάρτη 1η Απριλίου, προκειμένου να συζητήσει «θέματα ημερησίας διατάξεως».

Πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία αναφέρουν ότι οι Ιεράρχες θα αποτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με τον τρόπο που τελεστούν οι Ιερές Ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα, με βάση τα περιοριστικά μέτρα, που από ό,τι όλα δείχνουν θα παραταθούν και μετά τις 11 Απριλίου.

Η νέα ΚΥΑ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 29 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την εκπνοή των αρχικών περιορισμών για τις εκκλησίες, υπεγράφη η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που παρατείνει το μέτρο έως το Σάββατο Λαζάρου.

Την ΚΥΑ συνυπογράφουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως παρατείνει την διάρκεια της προηγούμενης απόφασης με την προσθήκη ότι «Η διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας επιτρέπεται μόνο από το ίδιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του προσωπικού που έχει αναλάβει και την τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή».