Back to top

Ανταλλάγματα για τις Πρέσπες προαναγγέλλει το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος..

26/01/2019 - 15:47

Μια ημέρα μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και έφτασε η ώρα για την ελληνική κυβέρνηση, να εισπράξει τα ανταλλάγματα για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και όχι μόνο..

Τα Ανταλλάγµατα» από τους ξένους περιλαμβάνουν, χαλάρωση των δηµοσιονοµικών δεσµεύσεων της χώρας µας, εκλογές τον Μάιο και πεντακοµµατική Βουλή  «βλέπει» το γνωστό ίδρυµα Open Society Foundations (πρώην Open Society Institute).

Παράλληλα, βλέπει καθαρά πολιτική στρατηγική πίσω από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε συµφωνία µε τον Ζόραν Ζάεφ. Ο διεθνής οργανισµός, που ιδρύθηκε και χρηµατοδοτείται από τον Αµερικανό µεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, έδωσε στη δηµοσιότητα µια αναλυτική µελέτη σχετικά µε το παρασκήνιο της Συµφωνίας των Πρεσπών και την επόµενη ηµέρα αυτής. Με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;», η έκθεση αυτή του Open Society δίνει τη δική της εκτίµηση για το πώς φτάσαµε στη συµφωνία και ποιες εξελίξεις δροµολογεί αυτή.

Το πρώτο κεφάλαιο τιτλοφορείται «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία», στο οποίο οι συντάκτες της έκθεσης επισηµαίνουν ότι µετά το 1995 και την Ενδιάµεση Συµφωνία το ζήτηµα στην Ελλάδα κρύφτηκε «κάτω από το χαλί» και -πέραν του Βουκουρεστίου το 2008- δεν συζητιόταν, ιδίως δε µετά το ξέσπασµα της κρίσης το 2010, όταν και τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής ουσιαστικά εξαφανίστηκαν από την επικαιρότητα, όπως επισηµαίνει.

Την ίδια στιγμή στο Νταβός η συνάντηση Σάεφ -Σόρος..

Τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζωνταν εντός της ελληνικής Βουλής,  Ζόραν Ζάεφ και Τζορτζ Σόρος συζητούσαν  εκτενώς για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, αυτά τα δύο ζητήματα αποτελούν «κλειδιά» για τη σταθερότητα και την ασφάλεια τόσο στη χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ζάεφ και Σόρος συζήτησαν επίσης για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της πΓΔΜ και των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας (Open Society Foundations) του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, «για την παροχή καλύτερων δυνατοτήτων για τη φροντίδα και την προσχολική εκπαίδευση παιδιών και για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ρομά σε διάφορους τομείς της κοινωνίας».

«Κατά τη συζήτηση», σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, «δόθηκε έμφαση στη σημασία μίας εθνικής στρατηγικής για την κοινωνία και την πολυπολιτισμικότητα».