Back to top

ΑΝΕΛ: «Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής της ΝΔ εάν δεσμευτεί ότι δεν θα κυρώσει την συμφωνία»

10/10/2018 - 12:59

Χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το τι θα κάνει το κόμμα του εάν και όταν φθάσει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν πρόταση μομφής της Ν.Δ εάν δεσμευθεί ότι δεν θα την κυρώσει.

Βέβαια μέχρι τότε η χώρα θα είναι κοντά σε εκλογές οπότε δεν θα έχει και ιδιαίτερη σημασία. Άλλωστε για αυτό και ζητάει την δέσμευση της ΝΔ ότι δεν θα κυρώσει την συμφωνία καθώς είναι πολύ πιθανό το Σκοπιανό να το χειριστεί μια άλλη κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, ο κ. Τοσουνίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Επόμενη μέρα», ανέφερε , πως οι ΑΝΕΛ έχουν πει ξεκάθαρα ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανό να συνταχθούν με τη Ν.Δ και να υπερψηφίσουν πρόταση μομφής της εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμευτεί ότι «δεν θα δώσει το όνομα Μακεδονία».

Ο Καμμένος παρουσίασε Plan B στις ΗΠΑ για τα Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος, συζήτησε για Plan Β στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει στην Βουλή των Σκοπίων.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονόματος.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων.