Back to top

Στην σκιά της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, οι εορτασμοί για το Ρώσο Πατριάρχη

31/01/2019 - 12:16

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Δέκα χρόνια κλείνει αύριο ο Ρώσος Πατριάρχης κ.κ Κύριλλος από την ημέρα της ενθρόνισής του και οι λαμπροί εορτασμοί στο Κρεμλίνο αλλά και σε όλη τη Ρωσία δείχνουν γι άλλη μια φορά τη δυναμική που έχει ο Ρώσος Προκαθήμενος στο λαό της Ρωσίας αλλά και την ουσιαστική σχέση που κρατά με το Κρεμλίνο.

 Η παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και η πρόθεση για χαιρετισμό δηλώνει ξεκάθαρα την σχέση εκκλησίας κράτους αν και οι δυο άνδρες είχαν πάντα μια ιδιαίτερη επικοινωνία και συνεργασία στα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

 Αυτή τη φορά βέβαια ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται να είναι ενοχλημένος με τους χειρισμούς  για το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας διότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει η πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει άλλες διπλωματικές κινήσεις έτσι ώστε να προλάβουν την εξέλιξη που καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα μετά την ήττα στην Ουκρανία.

 Έχει πλέον χαρακτηρισθεί ως καθαρά πολιτικό θέμα και ως τέτοιο τώρα προσπαθεί να το αντιμετωπίσει η Ρωσία, ελπίζοντας ακόμη και στις εκλογές του Μαρτίου στην Ουκρανία οι οποίες θεωρείται  ότι θα καταγράψουν απώλεια της προεδρίας για τον Π Ποροσένκο.

 Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η κατηφόρα στις σχέσεις Οικουμενικού και Ρωσικού Πατριαρχείου άρχισε από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Βαρθολομαίου ,Κυρίλλου στο Φανάρι, όπου ουσιαστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε τη θέση του για την Αυτοκεφαλία και ο Ρώσος Πατριάρχης φεύγοντας ενοχλημένος, άνοιξε πόλεμο με το Φανάρι απειλώντας με διακοπή κοινωνίας.

Η ανακοίνωση αυτή αλλά και η προτροπή να μην επισκέπτονται το Άγιο Όρος οι προσκυνητές και οι Ρώσοι κληρικοί, ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι και ενδεχομένως άρχισε να χάνει έδαφος η Ρωσία στα μάτια του κόσμου.

 Αυτό ίσως είναι και το λάθος που δε μπορεί ως τώρα να συγχωρήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ την ίδια ώρα γίνονται κινήσεις για απόκτηση μεγαλύτερης δυναμικής για την ρωσική πλευρά και στρατηγικοί σχεδιασμοί.

Την ίδια ώρα κι ενώ οι εορτασμοί δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στη Μόσχα για τα δέκα χρόνια της ενθρόνισης του Ρώσου Πατριάρχη, στο Κίεβο και στον ιστορικό ναό της του Θεού Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρονίσεως για τον Μητροπολίτη Επιφάνιο ως νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Θα έλεγε κανείς ότι τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα για το ποιοι Προκαθήμενοι θα παραβρεθούν στην ενθρόνιση όπως στραμμένα είναι και στους εορτασμούς της Μόσχας για το ποιοι Προκαθήμενοι θα βρεθούν εκεί.

 Η πίτα δεν είναι μοιρασμένη ακόμη πάντως διότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας γίνονται κινήσεις και από τις δυο πλευρές για ενίσχυση των θέσεών τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμεί το αυτονόητο , δηλαδή τη στήριξη στην απόφασή του για την Αυτοκεφαλία ενώ ο Ρώσος Πατριάρχης διεκδικεί την σύμπραξη για την αντίδραση εναντίον της Αυτοκεφαλίας με τα υπόλοιπα κεφάλια των εκκλησιών.

Η Ρωσία τιμά την 10η επέτειο από την ενθρόνιση του Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου. Λαμπρή τελετή στο Κρεμλίνο με χαιρετισμό Πούτιν

 Πάντως η κατάσταση δεν θα είναι και τόσο ειρηνική σε μια Ουκρανία που ακόμη προσπαθεί να κλείσει  τις πληγές της, από τα πρόσφατα επεισόδια και απώλειες που έγιναν με την πριν από τρία χρόνια προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Δεν θα είναι και τόσο ειρηνική επίσης διότι οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν σε πολιτικό επίπεδο αφού η Ρωσία δε θα μείνει θεατής των όσων συμβαίνουν αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που αποφάσισε να χορηγήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας δε θα κάνει πίσω σε μια ιστορική απόφαση που έχει ήδη λάβει.