Back to top

Οι Χριστιανοί σφαγιάζονται στις εμπόλεμες ζώνες

12/04/2019 - 11:28

Της Ναταλίας Δανδόλου 

Τα στοιχεία συγκλονίζουν: Οι Χριστιανοί είναι οι άνθρωποι που διώκονται περισσότερο σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε περιοχές που ανθεί το Ισλάμ, και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις, αλλά και σε χώρες που προωθείται η αθεϊα, όπως οι Κίνα, το να πιστεύει κανείς στον Ιησού Χριστό επιφέρει κινδύνους για την ίδια του την ζωή. Παρόλα αυτά, στις γωνιές αυτές του πλανήτη η Ορθοδοξία αντιστέκεται. Και δεν είναι μόνο αυτό:
Ορθόδοξοι Ιερείς είναι στις επάλξεις, αψηφώντας τους κινδύνους, προσφέροντας προστασία και παρηγοριά σε χώρες όπου υπάρχει πόλεμος.

Στις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής

Στην Μέση Ανατολή, που επί δεκαετίες μαστίζεται από τις ένοπλες συρράξεις η Ορθοδοξία αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας και αρωγής.

Στη Συρία, τη χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά, η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει τη δική της μάχη για την επόμενη μέρα. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης προσπαθεί να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών στους ναούς, οι οποίοι έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχουν καταστραφεί περισσότεροι από 130 ναοί.
Προσφάτως σε ειδικό συνέδειο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίστηκε ιδιαίτερα η βοήθεια που προσφέρει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας σε όλους αδιακρίτως, φροντίζοντας ακόμη και για όσους παρέμειναν στις ερειπωμένες πόλεις. Με άλλα λόγια, η τοπική Εκκλησία δίνει μαρτυρία Χριστού σε όλους τους κατατρεγμένους Σύρους, προσφέροντας συνάμα είδη πρώτης ανάγκης, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, χρηματική βοήθεια και άλλα.
Οι ομιλητές εστίασαν στην δραματική κατάσταση ολόκληρου του Συριακού λαού, και ειδικότερα των Ορθοδόξων. Μίλησαν για τον διωγμό κατά των Χριστιανών,της Συρίας, οι οποίοι υπέστησαν δολοφονίες, εκτοπίσεις, απαγωγές, καταστροφές και λεηλασίες των εκκλησιών, των μοναστηρίων και των περιουσιών τους. Περιέγραψε τα ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους προς την αποκατάσταση μίας κανονικής ζωής, όπως την τεράστια ανεργία και τονκαλπάζοντα πληθωρισμό, την απουσία στέγασης και εκπαίδευσης, ως και την αδυναμία να θάψουν με αξιοπρέπεια τους νεκρούς.

Εκεί όπου δρουν οι εξτρεμιστές στη Αφρική

Πολύ σημαντική και με μεγάλες προκλήσεις κρίνεται και η προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η φτώχια, οι αρρώστιες αλλά και οι ένοπλες συρράξεις καθιστούν το έργο των Ορθοδόξων Ιερέων και Ιεραποστόλων πολύ δύσκολο.
Στην Νιγηρία τη Ρουάντα, αλλά και την Τανζανία οι ένοπλες συρράξεις αποδεκατίζουν πληθυσμούς και οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι είναι αρωγοί στηρίζοντας, ηθικά, υλικά και πνευματικά τους πληγέντες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασπαζονται τον Χριστιανισμό στις χώρες αυτές και βαπτίζονται στο όνομα του Ιησού.


Στην Νοτιοανατολική Ασία

Μπορεί οι χώρες στην Νοτιοανατολική Ασία να μην έχουν πόλεμο, ωστόσο για τους Χριστιανούς η κατάσταση παραμένει εμπόλεμη, και βρίσκονται υπό διωγμό.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας από την πλευρά του έχει δημιουργήσει και ενισχύει τον πόλο Ορθοδοξίας στις χώρες αυτές.

Στα Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την ίδρυση Πατριαρχικής Εξάρχειας στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και τεσσάρων νέων Μητροπόλεων στην ΝΑ Ασία.
Μάλιστα, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος σχεδιάζει να επισκεφθεί την Βόρεια Κορέα.

Με δηλώσεις του Πατριαρχικός Έξαρχος για τη Νοτιοανατολική Ασία, ο 45χρονος μητροπολίτης Σιγκαπούρης Σεργκέι (Chashin), ο οποίος είχε αποκαλύψει την είδηση για την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχα στην Πιονγιάνγκ, αναφέρει ότι στην πόλη αυτή «μας καλωσορίζουν πάντα με μεγάλη εγκάρδια, εκτελούμε τις υπηρεσίες μας εκεί και μας αναγνωρίζουν».

Στον ελληνισμό της Τουρκίας

Μεγάλη είναι η συνεισφορά και του Φαναρίου στον ελληνισμό της Τουρκίας, που αντιστέκεται, αλλά και στους Έλληνες της διασποράς. Μέσα στα χρόνια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφερε πολλά σε οποιοδήποτε μέρος της Διασποράς είχε κυριαρχικά δικαιώματα μέχρι σήμερα. Οι Ιεράρχες του, έζησαν από κοντά τα προβλήματα των αποδήμων τέκνων της Εκκλησίας και στις τρεις ηπείρους, κατανοώντας τις δυσκολίες της διαβιωσής τους. Επίσης στάθηκε πάντοτε στο πλευρό των μεταναστών και τους βοήθησε να προσαρμοσθούν και να διατηρήσουν τα εθιμά τους, και τις παραδόσεις τους.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ www.ope.gr