Back to top

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Όλο το παρασκήνιο για την συνάντηση Βαρθολομαίου Γιαβρόγλου. Διμερής συμφωνία Ιερώνυμου Τσίπρα και ιστορικά σχολεία στην ατζέντα

10/11/2018 - 10:52

Η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη γνωρίζαμε πως θα έχει πολλά αγκάθια, με τον Προκαθήμενο του Οικουμενικού Θρόνου να έχει το πάνω χέρι στην συνάντηση αυτή.

Θέμα www.iellada.gr

Η διμερής συφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία και το “ξεφόρτωμα” θα έλεγε κανείς 10.000 ιερέων ήταν το κερασάκι στην τούρτα, για μια σειρά γεγονότων που συνθέτουν ένα όχι και τόσο αισιόδοξο κλίμα για τη συνάντηση αυτή.

Όμως το κλίμα της συνάντησης φαίνεται να το καθορίζει κυρίως η απόφαση του υπουργού Παιδείας κυρίου Γιαβρόγλου, να μπει λουκέτο στα ιστορικά σχολεία της Πόλης με πρώτο και καλύτερο το Ζωγράφειο από το οποίο μάλιστα αποφοίτησε ο ίδιος ο υπουργός.

Το κλείσιμο των σχολείων ενώ αρχικά φαίνεται να είναι ένα μέρος του σχεδίου της πιο στοχευμένης εκπαίδευσης στην Πόλη για τους Έλληνες και τα παιδιά τους, από την άλλη οι αποφάσεις αυτές, “φωνάζουν” ότι τα σχολεία αυτά δεν τα έκλεισαν ούτε οι Τούρκοι θα τα κλείσουν οι Έλληνες και μάλιστα απόφοιτοί τους;

Ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κυρίως ο Παναγιώτατος έχει κάνει μεγάλο αγώνα για την εκπαίδευση και για τους Έλληνες, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ κατάφερε το ακατόρθωτο, να ανοίξει τα σχολεία της Ίμβρου φέρνοντας ισχυρό κομμάτι του ελληνισμού πίσω στο πολύπαθο νησί.

Τώρα όμως η απόφαση να κλείσουν το Ζωγράφειο, να γίνουν ανακατατάξεις στο Ζάππειο και να ευνουχίσουν και την Μεγάλη του Γέννους σχολή συνιστά εγκληματική πράξη για την βαριά ιστορία της εκπαίδευσης στην Πόλιτισμό.  

 Κατά τη διάρκεια της σημερινής  συναντήσεως ο Υπουργός ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που έχει με την Εκκλησία της Ελλάδος, για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως ενημέρωσε για το «σχέδιο Συμφωνίας 15 σημείων» που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. 

 Στη συνάντηση παρέστη ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ.Ιωακείμ.

 Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπόψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που θα συνέλθει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του www.iellada.gr και πηγές του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων, Ορθοδοξία που σε λίγες μέρες θα κάνει την εμφάνισή του στα δημοσιογραφικά πράγματα , ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ Βαρθολομαίος, προσπαθεί σκληρά και διπλωματικά να κρατήσει την εκπαίδευση σε ποιοτικά επίπεδα όχι μόνο στην Ίμβρο αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

 Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί καιρό. Ακόμη κι αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον επισπεύθηκε μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδας, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για επικείμενη συμφωνία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η κατ’ αρχήν συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Μεγάλο ενδιαφέρον  έχει η σημερινή συνάντηση Βαρθολομαίου – Γαβρόγλου ώστε να καταστεί σαφές το πού βρίσκονται οι σχέσεις της Πολιτείας με το Φανάρι, μετά την συμφωνία.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Κ.Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ΕΔΩ