Back to top

Βαρβιτσιώτης: Θετική ατζέντα στην Τουρκία μόνο αν αποδείξει την ευρωπαϊκή της πορεία και απέχει από προκλητικές ενέργειες

23/03/2021 - 17:01

Μόνο αν η Τουρκία αποδείξει με συνέπεια την ευρωπαϊκή της πορεία και απέχει από προκλητικές ενέργειες μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ανέδειξε τη σημασία της υιοθέτησης της πρότασης του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, έκανε λόγο για μια ισορροπημένη, παρά τις ελλείψεις, έκθεση. Επισήμανε ότι η θετική ατζέντα προς την Τουρκία βασίζεται σε προϋποθέσεις. «Η θετική ατζέντα δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως επιβράβευση της Τουρκίας απλά επειδή επέστρεψε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά να ανταποκρίνεται σε μια συνεπή ευθυγράμμισή της με τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει την προθυμία της να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να το κάνει με μόνιμο, ειλικρινή, συνεπή τρόπο» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός, όπως τονίζεται, επισήμανε ότι η πρόσφατη απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, καθώς και η δίωξη των ηγετικών κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος HDP «δείχνουν ότι δεν υπάρχει βούληση να προωθηθεί η ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Υπενθύμισε, ακόμη, όπως προστίθεται, ότι η Τουρκία δεν είχε υιοθετήσει τη «Διακήρυξη των Αθηνών», στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφερόταν στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Τόνισε, μάλιστα, τη σημασία της σύμβασης για την προστασία των γυναικών εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ακόμη την ανάγκη εφαρμογής από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ του 2016 και ανέδειξε την αναφορά στην έκθεση Μπορέλ στην υποχρέωση της Τουρκίας να δεχτεί την επιστροφή 1.450 μεταναστών που βρίσκονται την Ελλάδα, των οποίων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου.

Τέλος, αναφέρεται ότι o αναπληρωτής υπουργός με αφορμή τη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό συντονισμό απέναντι στην πανδημία, δεν παρέλειψε να τονίσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη σημασία τόσο της επιτάχυνσης των εμβολιασμών όσο και της υιοθέτησης της πρότασης του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, το επονομαζόμενο «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό», που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της τουριστικής περιόδου.