Back to top

Βαλκάνια: 10-15 δισ. δολάρια για συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

12/08/2019 - 08:33

Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας των Βαλκανίων, και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας για τη Ρωσία τα Βαλκάνια και την Ευρασία, Μάικλ Κάρπεντερ θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει επαρκή εμπλοκή όσον αφορά τις επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά όσον αφορά την επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

«Πρέπει να γίνει κάτι μεγάλο, όχι ένα δισεκατομμύριο ή δύο δισεκατομμύρια, αλλά 10-15 δισεκατομμύρια για να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου», λέει.

Ο Κάρπεντερ πιστεύει ότι οι επερχόμενες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η εκλογική περίοδος είναι μια πολύ κακή στιγμή για την επίτευξη διεθνών συμφωνιών, καθώς είναι μια καλή εποχή για τους ανθρώπους που υποστηρίζουν πολιτικές στάσεις σκληρής γραμμής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ πιθανή.

Ο Ανώτερος Διευθυντής του Κέντρου Διπλωματίας δήλωσε ότι η ιδέα μιας ανταλλαγής εδαφών μπορεί να επιτύχει, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά προειδοποίησε ότι οι συγκυρίες δεν είναι ακόμα οι κατάλληλες. Είπε για την VoA ότι δεν βλέπει κανένα εναλλακτικό σχέδιο αν αποτύχει η ανταλλαγή εδαφών, προσθέτοντας ότι στη Σερβία πρέπει να προσφερθεί κάτι πιο χειροπιαστό από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σύντομα, σε αντάλλαγμα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, κάτι το οποίο οι πολίτες της χώρας θα δουν ως πολύτιμο.

Ο Κάρπεντερ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την επιτυχία του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας με τον τρόπο που την διεξήγαγε η Φεντερικά Μογκερίνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑθέλει να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Υποστηρίζει ότι στο τέλος όλα θα κριθούν με συμφωνία μεταξύ των μεγάλων παικτών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, και μια συμφωνία που θα επιτευχθεί από τους ηγέτες σχετικά με τα σύνορα, κάτι που πιστεύει ότι δεν θα είναι εύκολο.

Τέλος, πιστεύει ότι η Μόσχα θα προτιμούσε να διατηρηθεί η διαμάχη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, διότι αυτό επιτρέπει τη Μόσχα να παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας των συμφερόντων της Σερβίας και βοηθάει στο να σταματήσει τη Σερβία από το να προσεγγίσει της Δύση.