Back to top

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Οι επιλογές της Τουρκίας πλέον θα έχουν τίμημα

21/06/2019 - 15:40

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Επίσης, τόνισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν για την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΠΔΠ, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπισή της, και ασφαλώς τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέχεια των παράνομων ενεργειών της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου τις προηγούμενες μέρες.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την Τουρκία είπε ότι «θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας αντί επί την βάση αυτού να συνεχίζει τον διάλογο με τους γείτονές της Ελλάδα και Κύπρο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Οι επιλογές της στο εξής θα έχουν τίμημα».

«Σήμερα, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, τόνισε ότι:
– Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

– Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

– Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Είπε, επίσης, ότι τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, που συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, ούτε στην περίοδο μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, όταν η ΕΕ είχε κρατήσει ισορροπίες. Μίλησε για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην ΕΕ και στο διεθνές πλαίσιο». Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για μία «πολύ σημαντική εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός έβγαλε και είδηση στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ για την διαδοχή της Κομισιόν έφυγε από το τραπέζι καθώς όπως είπε δεν ήταν μια ενωτική αλλά μια διχαστική υποψηφιότητα. Σχολίασε ότι ήταν μεγάλο λάθος της ΝΔ, που επένδυε σε μια διχαστική υποψηφιότητα και η οποία «είχε εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».

Είναι λάθος, είπε, σε κρίσιμες επιλογές που αφορούν τη χώρα, αυτές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Θύμισε ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα. «Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με κομματικές παρωπίδες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ήταν δραματοποιημένη η σύνοδος του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας ήταν επιβεβλημένη και δεν ήταν δραματοποίηση. «Καλό είναι με αυτά τα ζητήματα να μην γίνεται κομματική αντιπαράθεση αλλά να υπάρχει μια ενιαία γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Ελλάδα κατάφερε και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισ ευρώ στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την Ελλάδα.