Back to top

Τούρκικες κουτοπονηριές με το Oruc Reis για να διευκολύνουν τους ευρωπαίους να μην επιβάλουν κυρώσεις..

22/11/2020 - 20:32

Λίγες μόλις ημέρες πριν οι Ευρωπαίοι συζητήσουν αν θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την παράνομη συμπεριφορά της στην Αν. Μεσόγειο το Υπουργείο Ενέργειας με ανακοίνωση που εξέδωσε αφήνει να εννοηθεί πως οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου και θα αποχωρήσει από την περιοχή.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο». «Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ο κ. Καλίν πρότεινε και «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Άγκυρα: Η Αθήνα να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις για διάλογο

Την ίδια στιγμή την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, θυμήθηκε ξαφνικά την Παρασκευή και μετέφερε σε ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλες ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, αν και χθες η Άγκυρα έδειξε τις πραγματικές διαθέσεις εκδίδοντας Navtex, με τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο Καλίν δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να βλέπουν «στρατηγικά» τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ μέσω μιας ‘’στρατηγικής νοοτροπίας’’» δήλωσε χαρακτηριστικά στους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη, η Συρία και το Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anatolu ο Καλίν υποστήριξε ότι η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ αυξάνεται, και υπάρχει ανάγκη για «νέα και συγκεκριμένα» βήματα για να φέρει έναν νέο δυναμισμό και να ενισχύσει τη συνεργασία και τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ επισήμανε την ανάγκη για νέες ιδέες για μια «δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού» λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας χθες στο ελληνικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Είναι εμφανής οι τούρκικες κουτοπονηριές λίγο πριν την Σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει το θέμα των σχέσεων τους αλλά και την επιβολή κυρώσεων. Γιατί τι άλλο από κουτοπονηριές μπορεί να είναι λίγες ημέρες πριν να αποσύρει το Oruc Reis και να θυμάται ξανά τις διερευνητικές τις οποίες με δική της ευθύνη τορπίλισε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα το αποδεχτούν οι ευρωπαίοι αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. Εκτός κι αν διευκολύνει η τούρκικη στάση για να προχωρήσουν σε «διάλογο» μαζί της από τον οποία φυσικά ο κερδισμένος θα φύγει μόνο ο Ερντογάν.