Back to top

Θα φέρει το Σκοπιανό κήρυξη εκλογών μετά τη ΔΕΘ; Το όνομα "Μακεδονία" δοκιμάσει ξανά τις αντοχές της κυβέρνησης

03/09/2018 - 08:58

Καθόλου απίθανη δε θεωρείται η προσφυγή στις κάλπες πριν το κλείσιμο του 2018 θα μπορούσε να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Τσίπρας στο τέλος της εβδομάδας από τη ΔΕΘ.

Αν και το σενάριο για κάλπες εντός του Νοεμβρίου δεν είναι πιθανό, το φθινόπωρο θα κληθεί η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις για το «Μακεδονικό» καθώς η σκοπιανή κυβέρνηση θα έχει επιστρέψει την «καυτή πατάτα» της συμφωνίας, εφόσον αυτή περάσει από τον λαό της γειτονικής χώρας στο δημοψήφισμα που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες.

Με την επικύρωση από τους Σκοπιανούς η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σκοπιανή Βουλή δεν θα τολμήσει να πάει κόντρα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα βρεθούν οι 81 βουλευτές για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

Αυτόματα η μπάλα θα έρθει στην εξέδρα της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Θα περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία και μάλιστα άμεσα; Θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πάνος Καμμένος ο οποίος είπε ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο λαός; Θα αφήσει ο κ. Τσίπρας να περάσει ο χρόνος και να μη φέρει τη συμφωνία προς κύρωση ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση εκείνη που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές;

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου το κλίμα έχει χαλάσει από τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των σκοπιανών αξιωματούχων που «ξεχνούν» τον προσδιορισμό «Βόρεια» και μιλούν ξεκάθαρα για ευρωπαϊκή Μακεδονία.

Επίσης οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ περί Μακεδόνων και μακεδονικής γλώσσας ενισχύουν το κύμα αντίδρασης στην ελληνική κοινωνία, κάτι που ενδεχομένως να φανεί και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.
Κινήσεις ενίσχυσης

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ενισχύσει το μακεδονικό στοιχείο, αυξάνοντας τον αριθμό των υπουργών από τη Μακεδονία και θέλοντας να περιορίσει τη ζημιά που φαίνεται να είναι μεγάλη, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Επίσης, η απομάκρυνση της κ. Κόλλιας – Τσαρουχά από τη Θεσσαλονίκη έγινε για να την προστατέψει από την οργή του κόσμου. Όπως και όλων των ΑΝΕΛ που για τον κ. Τσίπρα φαίνεται να είναι σημαντικό να μείνουν μαζί ως το τέλος.

Αλλωστε, ακόμη και η υπουργοποίηση της Κ. Παπακώστα έγινε με σκοπό την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την επαναφορά στους 153 βουλευτές, ενόψει μια πιθανής ψηφοφορίας στη Βουλή. Κάποιοι ήδη μιλούν για «συναλλαγή» με σκοπό να ψηφίσει η Παπακώστα τη συμφωνία για το Μακεδονικό με αντάλλαγμα τη θέση που της δόθηκε.

Μια άλλη φήμη κάνει λόγο για αλλαγή στάσης από τον Πάνο Καμμένο με πονηρά, συνταγματικά τερτίπια. Π.χ. όταν έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό στη Βουλή, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Ενδεχομένως μια πρόταση μομφής να «αντικαθιστούσε» την κύρωση της συμφωνίας και να διευκόλυνε τον κ. Καμμένο να ψηφίσει στήριξη της κυβέρνησης.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει αφήσει υπόνοιες ότι μπορεί να χρειάζεται και απλή πλειοψηφία.

Σε συνέντευξη στην FAZ ο υπουργός Εξωτερικών είχε πει: πως «ισχύει ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δεν θα υπερψηφίσουν ως κόμμα, όμως υπάρχουν βουλευτές αυτού του κόμματος που θεωρούν καλή τη συμφωνία. Επιπλέον υπάρχει το κόμμα «Ποτάμι», στο οποίο δεν βρίσκουν βεβαίως καλή τη συμφωνία όλοι οι βουλευτές του, οπωσδήποτε όμως κάποιοι εξ αυτών».

«Αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει» έσπευσε να προσθέσει.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο» τόνισε. «Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Φυσικά δεν είμαι προφήτης – άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, μπορεί να γίνουν σεισμοί. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο υπουργός των Εξωτερικών.