Back to top

Τα πέντε σημεία που έθεσε ο Πατριάρχης Θεόφιλος στον Τζο Μπάιντεν

16/07/2022 - 12:20

Κοινωνός της κατάστασης που επικρατεί στην Αγία Γη, αναφορικά με τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανοί αλλά και τον περιορισμό πολλές φορές της θρησκευτικής ελευθερίας, έγινε ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος δεν έμεινε μόνο στην ξενάγηση στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Χριστός, ούτε στην τιμητική διάκριση με την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Παναγίου Τάφου. Πήγε ένα βήμα πιο πέρα και ενημέρωσε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την καθημερινότητα των χριστιανών, αλλά και των μουσουλμάνων, σε έναν τόπο όπου οι θρησκείες επί αιώνες καλούνται να συμβιώσουν αρμονικά.

Το ενδιαφέρον του Τζο Μπάιντεν είχε εκφραστεί πριν ένα περίπου μήνα όταν ο Hady Amr, Αναπληρωτή Γραμματέα Ισραηλινών-Παλαιστινιακών Υποθέσεων και Τύπου και Δημόσιας Διπλωματίας των ΗΠΑ, είχε επισκεφθεί τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας για να του μεταφέρει την ανησυχία του Προέδρου καθώς και την επιθυμία του να συναντηθεί με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου κατά την παραμονή του στο Ισραήλ δεν είχε διαμορφωθεί με ακρίβεια, η επιθυμία για συνάντηση έγινε πραγματικότητα με τόπο όχι τα Ιεροσόλυμα τελικά, αλλά τη Βηθλεέμ.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Σαουδική Αραβία έγινε δεκτός από τους εκπροσώπους των τριών εκκλησιών που έχουν την ευθύνη του προσκυνηματικού ναού (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Κουστωδία της Αγίας Γης των Φραγκισκανών και το Αρμενικό Πατριαρχείο), με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο να στέκεται σε πέντε βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και το μέλλον των χριστιανών στην Αγία Γη.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη. Από τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2021 μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της εκστρατείας ενημέρωσης το έχει αναλάβει ο ίδιος. Οι δημόσιες παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις, η άμεση καταδίκη κάθε έκνομης και βίαιης ενέργειας, αλλά και η τοποθέτησή του με άρθρα σε μέσα παγκόσμιας απήχησης είναι λίγες μόνο από τις δράσεις του.

Κωδικοποιώντας τα σημεία της ομιλία του Πατριάρχη προς τον Τζο Μπάιντεν ιδιαιτέρως στάθηκε:

Πρώτον, στην ανάγκη για ενεργή Αμερικανική παρέμβαση για την προστασία της Χριστιανικής κληρονομίας και παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ιδιαιτέρως στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Δεύτερον, στις επιθέσεις στις Εκκλησίες, τους κληρικούς και πιστούς Χριστιανούς από μέλη των ακραίων ομάδων και τις προσπάθειες αυτών να οικειοποιηθούν τις περιουσίες στην Πύλη του Δαβίδ.

Τρίτον, στον περιορισμό της ελευθερίας της λατρείας σε βάρος Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ο οποίος εμποδίζει τους πιστούς να προσεγγίσουν ελεύθερα τους τόπους λατρείας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις ενέργειες της Ισραηλινής Αστυνομίας φέτος το Μεγάλο Σάββατο.

Τέταρτον, στους κινδύνους της Χριστιανικής μετανάστευσης, ειδικά της απομάκρυνσης από την πόλη της Ιερουσαλήμ, και ότι η διατήρηση της Χριστιανικής παρουσίας αποτελεί σημαντικό ανθρωπιστικό και πολιτισμικό μήνυμα.

Πέμπτον, τις προσπάθειες κατασχέσεων Χριστιανικών ακινήτων στην κύρια είσοδο του Ναού της Αναστάσεως και στην ιστορική διαδρομή των Χριστιανών προσκυνητών από την Πύλη του Δαβίδ και από την Νέα Πύλη προς το εσωτερικό της Παλαιάς Πόλης.

Πλέον ο Πρόεδρος Μπάιντεν άκουσε από κοντά τα προβλήματα από τα πιο επίσημα χείλη. Το ζητούμενο είναι από εδώ και στο εξής ποιες θα είναι οι ενέργειες για τον τερματισμό κάθε πράξεις βίας και μισαλλοδοξίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα σε μία περιοχή που εκατομμύρια προσκυνητές καταφτάνουν κάθε χρόνο από όλα τα σημεία της γης.

Φωτογραφία: Jerusalem patriarchate ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR