Back to top

Συνάντηση Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του: Ενδυναμώνεται η αμυντική συνεργασία

18/06/2024 - 12:12

Στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «Eurosatory 2024», που πραγματοποιείται στο Παρίσι, παρέστη σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Κατά την τελετή, ο Έλληνας υπουργός έκοψε από κοινού την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Sébastien Lecornu, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας. Επίσης, συζητήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας και η διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο, με τιμώμενη χώρα επίσης τη Γαλλία. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων δήλωσε: «Συζητήσαμε για μία σειρά θεμάτων μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την Γαλλία, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω ως υπουργός Εξωτερικών, εδώ και τρία χρόνια». «Αναλύσαμε», πρόσθεσε, «την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις φρεγάτες, τα Rafale, την ευρύτερη συνεργασία της Γαλλικής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία». «Συζητήσαμε», είπε, «για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, για τη δημιουργία κοινού «θόλου» ευρωπαϊκής αεράμυνας». Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την εξέλιξη στο πλαίσιο της αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας από τη Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία και να συζητήσουμε για την διοργάνωση του Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο» επισήμανε.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο ελληνικό περίπτερο, τον κ. Δένδια υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής. Στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, ο κ. Δένδιας ανέφερε «ότι είναι ένα σημαντικό βήμα σήμερα για τις ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, διότι για πρώτη φορά με την κρίση έχουμε ένα ενιαίο ελληνικό περίπτερο, υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας». «Έχουμε, δηλαδή, μια μεγαλύτερη και διακριτή παρουσία σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αμυντική έκθεση. Δίνουμε το αποτύπωμα, το δικό μας, το ελληνικό αποτύπωμα. Τη δυνατότητά της να μετάσχουμε και εμείς οι Έλληνες, η πατρίδα μας, στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη, στην ΕΕ, για να δημιουργήσουμε μια στρατηγική αυτονομία» συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα», υπογράμμισε, «πολύ πρόσφατα, με μια συντριπτική πλειοψηφία, με πλειοψηφία 80% και 90%, ψηφίστηκε η δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, του ΕΛΚΑΚ. Θεωρούμε ότι το ΕΛΚΑΚ θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της χρηματοδότησης, των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος. Και μάλιστα θα είναι μεγάλη μας χαρά πολύ σύντομα να καλωσορίσουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το οικοσύστημα, μαζί βεβαίως με εταιρείες άλλων φιλικών χωρών, όπως η Γαλλία».

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην έκθεση, ο κ. Δένδιας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, με τον οποίο επισκέφθηκαν από κοινού το κυπριακό περίπτερο.

«Είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παρουσία, με ένα μάλιστα εντυπωσιακό περίπτερο, σε αυτήν την Έκθεση. Έτσι, πρέπει να πω, ότι ο Ελληνισμός έχει δύο περίπτερα. Και για μένα ήταν χαρά και τιμή να συναντήσω τον υπουργό και όχι μόνο να περιηγηθώ στο περίπτερο που δείχνει ότι η Κύπρος έχει ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών. Το οποίο μάλιστα προσβλέπω να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το δικό μας οικοσύστημα» δήλωσε ο κ. Δένδιας. Τόνισε ότι κάλεσε τον κ. Πάλμα να έρθει το φθινόπωρο στην Αθήνα για το Συμπόσιο Αμυντικής Καινοτομίας ενώ συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι «να εμβαθύνουμε περισσότερο τις αδελφικές σχέσεις της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας είχε στο χώρο της έκθεσης σειρά επαφών με εκπροσώπους αμυντικών εταιρειών και εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας.

Το βράδυ ο κ. Δένδιας θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας προς τιμήν των ομολόγων του που συμμετείχαν στην έκθεση.