Back to top

Πούτιν και Ερντογάν τα "πρώτα βιολιά" στη σύνοδο του Βερολίνου..

19/01/2020 - 16:18

Σύμφωνα με πληροφορίες από το παρασκήνιο της συνόδου για τη Λιβύη οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον Πούτιν και ελέω αυτού και στον Ερντογάν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η Μέρκελ επρόκειτο να υποδεχθεί τον πρόεδρο του Κονγκό, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Για τις 13:15 ήταν προγραμματισμένη διμερής συνάντηση με τον  Μακρόν, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθούσε το καλωσόρισμα όλων των αντιπροσωπειών.

Συμμετοχές και παρασκήνιο 

Οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, ωστόσο, είναι γνωστό ότι θα μετέχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Από λιβυκής πλευράς, στο Βερολίνο βρίσκονται ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ Αλ Σάραζ, αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει στρατιωτικά περισσότερα από τα δύο τρίτα της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο αντιμαχόμενοι, Σάραζ και Χαφτάρ, δεν θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης, παρά μόνον εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συμφωνήσουν στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, οι δύο άνδρες αρχικά δεν προβλεπόταν να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη. Αυτό στο σχέδιο άλλαξε όμως στη συνέχεια, εξαιτίας της επιμονής της Ρωσίας, αλλά και άλλων συμμετεχόντων, με πρώτους τους Ιταλούς. Η Ρώμη είχε επικρίνει άλλωστε παλαιότερες διοργανώσεις για τη Λιβύη, επειδή δεν είχαν προσκληθεί σε αυτές οι πρωταγωνιστές.

Αλωνίζει ο Ερντογάν 

Για την ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται πάντως στη συνάντηση που είχαν πριν τη διάσκεψη ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και δεν παρέλειψε να επαινέσει και την Τουρκία για το «πολύ καλό βήμα», όπως είπε, να καλέσουν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, βρήκε την ευκαιρία να στραφεί και πάλι εναντίον του Χαφτάρ , στον οποίο χρέωσε επιθετική στάση έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης. Μιας κυβέρνησης την οποία η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά, παρότι η ισχύς της τελειώνει κάπου στα νότια προάστια της Λιβυκής πρωτεύουσας.

Ο Ερντογάν έχει υπογράψει ήδη, άλλωστε, με αυτήν την κυβέρνηση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και μια στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει πλέον και την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Πριν την Διάσκεψη ο Ερντογάν συναντήθηκε πάλι με τον Σάραζ, ενώ συνεχίζει να αλωνίζει κυριολεκτικά, έχοντας την στήριξη του Πούτιν και την ανοχή της Μέρκελ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές οι οποίοι φωνάζουν μόνο ένα σύνθημα: «Σταματήστε τον Ερντογάν – Η Ευρώπη δεν είναι τόπος για δικτάτορες»