Back to top

Στα Σκόπια σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

02/04/2019 - 09:44

Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαινιάζει η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα, η επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», τονίζουν.

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πραγματοποιείται σήμερα στα Σκόπια η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας - Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός και το 10μελές υπουργικό κλιμάκιο που θα τον πλαισιώνει, θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο στις 10:30 ώρα Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στο κυβερνητικό μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή τους σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Αμέσως μετά, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση, ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις, ώσπου οι συζητήσεις να συνεχιστούν με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει και επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής έως αργά χτες το απόγευμα.

Μηνύματα Τσίπρα

Μηνύματα στην ηγεσία και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, έστειλε ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ενόψει της σημερινής επίσκεψης του.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική», είπε και συνέχισε: «Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια». «Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως, όπως κάθε Συμφωνία, θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με τον χρόνο και «γι' αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινωθεί η καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.

«Ευθύνη μας είναι - δική μου και του Ζόραν - να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας είναι επίσης ευθύνη τους «να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Ενεργειακά και περιφερειακές εξελίξεις

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Θα μιλήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών.

Τα ενεργειακά κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις συνομιλίες και με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τόσο από την Ιερουσαλήμ όσο και από το Βουκουρέστι, η Ελλάδα καθίσταται κεντρικός «παίκτης» στον ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ειδικότερα όσον αφορά στη γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον ως προς τα ενεργειακά εντοπίζεται σε τρεις σημαντικούς τομείς: Διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP.

Με 10 υπουργούς

Τον πρωθυπουργό θα συνοδέψουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 9:30(τοπική ώρα, -1). Στις 10:00 θα μεταβεί στο κτίριο της κυβέρνησης όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και στις 10:10 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στις 10:55πραγματοποιείται η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 12:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 12:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Εν συνεχεία, στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.