Back to top

Που θα πάνε οι μετανάστες που δεν δέχεται η Ιταλία;

27/03/2019 - 18:28

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ανάπτυξη ναυτικών μέσων της για τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Λιβύης και άρα την μεταφορά τους σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα στην Ιταλία, που είχε ξεκινήσει το 2015.Η κατάσταση στην Ιταλία έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς βρίσκονται 5,5 εκατομμύρια μετανάστες.

«Μέχρι τώρα καμία λύση δεν έχει βρεθεί στο θέμα της αποβίβασης» των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η Ιταλία απαιτεί την αλλαγή των κανόνων εκείνων που επιβάλλουν την αποβίβαση μεταναστών στα λιμάνια της.Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ για την εξάμηνη παράταση της αποστολής κατά των διακινητών "Σοφία", έως τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά χωρίς αυτή τη ναυτική συνιστώσα της που αποτελούσε μια ουσιώδη πλευρά.

«Η επιχείρηση "Σοφία" είναι μια ναυτική επιχείρηση. Είναι σαφές πως χωρίς τα θαλάσσια μέσα, δεν θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την εντολή της», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.Όμως ο πατριωτικός συνασπισμός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Ρώμη από το 2018, απαιτούσε την αλλαγή των κανόνων που επιβάλλουν την αποβίβαση των ναυαγών που περισυλλέγονται από τα πλοία της "Σοφία" στα ιταλικά λιμάνια.Η "Σοφία" διεκδικεί τα εύσημα για τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στην κεντρική Μεσόγειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απηύθυνε την προηγούμενη Δευτέρα νέα προειδοποίηση προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο ανοικτά της Λιβύης κι αποπειρώνται να τους αποβιβάσουν σε ιταλικά λιμάνια.

«Τα λιμάνια ήταν και συνεχίζουν να είναι κλειστά», ανέφερε ο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μέσω Twitter, πληκτρολογώντας τη λέξη «κλειστά» με κεφαλαία.
Παράλληλα, το υπουργείο του δημοσιοποίησε μια οδηγία οκτώ σελίδων υπ' όψιν όλων των ΜΚΟ που τις αφορά, υπενθυμίζοντας τη νομοθεσία που τελεί σε ισχύ όσον αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα -- νομοθεσία που ο Σαλβίνι διατείνεται πως ορισμένα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων παραβιάζουν