Back to top

Πάλι τα ίδια ο Ερντογάν... Θέτει ζητήματα λίγο πριν την συνάντηση με Τσίπρα: "Ελέγχουμε 18.000 ψήφους στην Ξάνθη!"

25/09/2018 - 09:49

Διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει σήμερα Τρίτη (25/9) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για το πρώτο τετ α τετ μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το κλίμα αναμένεται να είναι βελτιωμένο, αν και τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλα και αγεφύρωτα.

Σίγουρα ο Τούρκος πρόεδρος θα ρίξει στο τραπέζι και Συνθήκης της Λωζάνης, εξάλλου πήρε το πρώτο δωράκι από τον Α. Τσίπρα με τους μουφτήδες, καθώς τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Επίσης θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των 8 και εκεί είναι ένα ερώτημα για το τι θα πει και τι θα πράξει ο Ελληνας Πρωθυπουργός

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φροντίσει να θέσει ξανά στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλισαν στην Ελλάδα αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Η απάντηση ωστόσο του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι σαφής, τονίζοντας στον «σουλτάνο» πως η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρέμβει η πολιτική ηγεσία.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των προκλήσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς εντούτοις να αναμένονται εξελίξεις, μιας και ο Τούρκος πρόεδρος θα πετάξει και πάλι την μπάλα στην εξέδρα, θα σφυρίξει αδιάφορα και θα αποφύγει τις σαφείς απαντήσεις με ευχολόγια.

Σημαντική βαρύτητα στη συνάντηση των δύο ηγετών θα έχει το προσφυγικό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, λίγο πριν την συνάντηση, τα φερέφωνα της Άγκυρας στην Ελλάδα προκαλούν.

H πρόκληση Μέτε

Τα όσα λέει ψευδομουφτής Ξάνθης είναι άκρως ανησυχητικά. Με λίγα λόγια προειδοποιεί άπαντες, ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να επηρεάσουν και να δημιουργήσουν τετελεσμένα είς βάρος της Ελλάδας. Μήπως από πίσω υποβόσκει και το σενάριο της καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, του μειονοτικού κόμματος DEB;

“Εάν θέλουν μια κοινότητα που να ζει με ανεκτικότητα μαζί με τους Έλληνες, τότε πρέπει να προστατεύσουν την θρησκευτική αυτονομία της κοινότητας αυτής. Μάλιστα πρέπει να μας στηρίξουν σε αυτό το θέμα. Από θρησκευόμενο άνθρωπο, ζημία δεν έρχεται. Ο στόχος τους όμως είναι ο εξής: Να μην υπάρχουν τουρκικά και τουρκισμός. Σύμφωνα με το σενάριο που επιδιώκουν, στην μουφτεία, η σφραγίδα θα είναι με σταυρό και στα ελληνικά. Στο αξίωμα αυτό θα μιλάνε ελληνικά. Στο μυαλό τους είναι στα τζαμιά τα κηρύγματα και οι προσευχές να είναι στα ελληνικά”.

Το κράτος και οι πολιτικοί μας πρέπει να προσέξουν αυτά τα σημεία. Εμείς πλέον σε αυτή την κοινότητα, μάθαμε να κινούμαστε από κοινού. Ως Ξάνθη σε περίπτωση που θέλουμε, μπορούμε να κατευθύνουμε περίπου 18.000 ψήφους στο κόμμα που θέλουμε. Πλέον πρέπει να είμαστε ξύπνιοι και να διεκδικούμε τα δίκια μας¨, αναφέρουν τα tourkikanea.gr

• “Φυσικά η δουλειά του κυρίου Τσίπρα δεν είναι καθόλου εύκολη, διότι ξέρουμε πολύ καλά το ποιος είναι ο εταίρος του. Μακάρι αυτή η τροπολογία (σ.σ για τους μουφτήδες) να αποσυρθεί, ενδεχομένως απέναντι στην αντίδραση της μειονότητας, πούνε ίσως ένα ¨στοπ¨, μια τέτοια κινητικότητα προσδοκούμε. Διότι πραγματικά εμείς ως μειονότητα με τις ψήφους μας δώσαμε μεγάλη στήριξη στον κύριο Τσίπρα. Δεν θέλουμε αυτή η στήριξη να επιστρέψει ως χαστούκι¨.

• “Από τώρα και μετά αφού το ελληνικό κράτος θέλει αντίδραση, θα έρθει ο καιρός της αντίδρασης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ζητάμε τα δικαιώματα που δόθηκαν στην Τουρκία στους ιερείς. Δεν ζητάμε τίποτε άλλο. Όταν στην Τουρκία η μειονότητα παίρνει όλα τα δικαιώματα, δεν έχει κανένα νόημα εδώ να μας συνθλίβουν. Οι αρχές της αμοιβαιότητας, είναι ένα δικαίωμα που δόθηκε όταν οι μειονότητες αφέθηκαν ως μειονότητες. Αυτό είναι κάτι που οι κρατικοί αξιωματούχοι σε ταραγμένους καιρούς, το έδωσαν ως εγγύηση όταν άφηναν ανθρώπους τους ως παρακαταθήκη σε άλλους”.

Το έγκλημα που διαπράττουν όλα κόμματα που διεκδικούν εξουσία ή ρόλο σ΄ αυτή συνεχίζεται χωρίς καμία αιδώ στη Θράκη. Οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις για ένα “ψηφουλάκι” παραπάνω, βάζουν στην άκρη το εθνικό συμφέρον.

Άπαντες παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το παιχνίδι που χρόνια τώρα μεθοδικά παίζει η Τουρκία στη περιοχή.Κι όχι μόνο αυτό.Το παίζουν κιόλας.