Back to top

Παγκόσμιο ΣΟΚ: Νέο πύραυλο εκτόξευσε ο Κιμ - Θα το τακτοποιήσουμε σημειώνει ο Τραμπ

29/11/2017 - 13:11

Την εκτόξευση ενός νέου τύπου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να πλήξει το σύνολο των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας.

Ο αποκαλούμενος Hwasong-15 πέταξε σε «υψηλή τροχιά» και μολονότι κατέπεσε μόλις 950 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσής του κατόρθωσε να φτάσει υψόμετρο περίπου 4.500 χιλιομέτρων – περίπου 11 φορές το υψόμετρο όπου βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για διηπειρωτικό βλήμα με πράγματι μεγάλο βεληνεκές.

Σύμφωνα με την κρατική βορειοκορεατική τηλεόραση ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν δήλωσε ότι ο Βορράς έχει πλέον «ολοκληρώσει την κρατική πυρηνική δύναμή» του, κλείνοντας με επιτυχία έναν «μεγάλο, ιστορικό» αγώνα για την ανάπτυξη πυραυλικών δυνατοτήτων. Το καθεστώς Κιμ πραγματοποίησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Θα το τακτοποιήσουμε», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στον κ. Κιμ να αποκτήσει όπλα που θα απειλήσουν την Αμερική.

«Πήγε πιο ψηλά, ειλικρινά, από οποιαδήποτε άλλη βολή έχουν πραγματοποιήσει», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις. «Πρόκειται για μία προσπάθεια έρευνας και ανάπτυξης από την πλευρά τους για κατασκευή βαλλιστικής πυραυλικής απειλής που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη», προσέθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον από την πλευρά του σημείωσε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί, αλλά για την ώρα.

Ήταν η πρώτη βαλλιστική δοκιμή από τη Βόρειο Κορέα μετά από 75 ημέρες «σιωπής», και ήλθε δύο εβδομάδες μετά την περιοδεία του κ. Τραμπ στην ανατολική Ασία.

Επιστροφή στην ατμόσφαιρα

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η νέα εκτόξευση καταδεικνύει πως η Πιονγκγιάνγκ κινείται σταθερά προς την απόκτηση πυραυλικής τεχνογνωσίας που θα της επιτρέψει να κατασκευάζει διηπειρωτικά βλήματά που θα επανεισέρχονται με επιτυχία στην ατμόσφαιρα, και συνεπώς θα μπορούν να πλήξουν τους στόχους τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Ιτσουμόρι Ονοντέρα, δήλωσε ότι ο πύραυλος ενδέχεται να διαμελίστηκε λίγο πριν καταπέσει στα ιαπωνικά νερά, σενάριο που υποδεικνύει ότι ο Βορράς δεν έχει τελειοποιήσει ακόμα την επάνοδο των βλημάτων του στην ατμόσφαιρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα εκτόξευση φανερώνει τις αναβαθμισμένες δυνατότητες της Βορείου Κορέας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες δοκιμές, η εκτόξευση έλαβε χώρα νύχτα και από μία περιοχή βόρεια της Πιονγκγιάνγκ που χρησιμοποιείται σπάνια για στρατιωτική δραστηριότητα, εγείροντας υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε κινητός εκτοξευτήρας.

«Φαίνεται πως εκτελούν δοκιμές από διάφορες τοποθεσίες», είπε ο ιάπωνας ΥΠΕΘΑ Ονοντέρα.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το ζήτημα της Βορείου Κορέας θα τεθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν είναι ωστόσο γνωστό εάν το Συμβούλιο μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την πίεση στο Βορρά, με δεδομένο το εύρος και το βάθος των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Μία πιθανή λύση θα ήταν η επιβολή πλήρους εμπάργκο σε πετρελαιοειδή, ενδεχόμενο που έως τώρα απορρίπτουν Ρωσία και Κίνα, επικαλούμενες κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης.