Back to top

“Ώρα μηδέν” για το μέλλον της Καταλονίας

22/01/2018 - 11:32

Ο πρόεδρος του Καταλανικού Κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία της ισπανικής αυτόνομης περιοχής που πρέπει να αναδειχθεί από την Ολομέλεια του Σώματος, με το μοναδικό όνομα στο τραπέζι να παραμένει αυτό του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν.

Την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε η ισπανική εισαγγελία, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας έφθασε στο μεταξύ στη Δανία, από τις Βρυξέλλες, και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης χωρίς να συλληφθεί.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τον Κάρλες Πουτζντεμόν να περνά από το τελωνείο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές της Δανίας ώστε να σχολιάσουν το γεγονός.

AP - Καταλονία - απεργία

Μολονότι, ενδεχομένως ο Πουτζντεμόν να μην διακινδυνεύσει τη σύλληψή του και παραμείνει στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποψηφιότητάς του ενέχει και άλλες παραμέτρους δυσκολίας, καθώς η κυβέρνηση της Μαδρίτης ρητώς έχει αποκλείσει πως θα αποδεχθεί την εκλογή ενός προέδρου που θα κυβερνά εξ αποστάσεως, ή δι’ αντιπροσώπου.

Οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί της πτέρυγας της ανεξαρτησίας, JxCat και ERC έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία τους να προτείνουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον Πουτζντεμόν και να τον ψηφίσουν στην ολομέλεια. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει ακόμη η στάση των αυτονομιστών αντικαπιταλιστών της CUP, καθώς είναι καθοριστική η ψήφος των πέντε βουλευτών της, ή τουλάχιστον η αποχή τους, για να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί ξανά ο πρώην πρόεδρος.

AP - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τόρεντ είναι πως εάν, αντίθετα προς το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας του Καταλανικού «Παρλαμέντ», επιτρέψει την ψήφο κι εκλογή του Πουτζντεμόν εξ αποστάσεως, ή δι’ αντιπροσώπου, κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά για παραβίαση των συνταγματικών και νομικών διατάξεων, εκτός του γεγονότος ότι η διαδικασία εκλογής μπορεί να κηρυχθεί άκυρη, ή να καταστεί άγονη και να ανοίξει η πιθανότητα για νέες εκλογές σε δύο μήνες.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχει διακηρύξει πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται πως «θα επιβλέπει στενά» την κατάσταση στην Καταλονία ώστε να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα προβλεπόμενα από τον νόμο και τον κανονισμό του «Παρλαμέντ». Το κόμμα επιμένει πως όποιος αναδειχθεί πρόεδρος από την ψηφοφορία θα πρέπει να «είναι παρών, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, δεν επιθυμούμε έναν πολιτικό του κυβερνοχώρου».

AP - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Την άποψη αυτή συμμερίζονται με ακόμη πιο έντονο τρόπο οι Ciudadanos, το κόμμα που άλλωστε πρώτευσε στις εκλογές στην Καταλονία και σημερινές δημοσκοπήσεις το φέρνουν πρώτο και στην υπόλοιπη Ισπανία (με το ΡΡ να έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση).

 Ο γ.γ. του κόμματος Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας απέρριψε την όποια πιθανότητα να αποδεχθεί μία «τηλεματική» προεδρία του Πουτζντεμόν, από τον οποίο ζήτησε «να σταματήσει να τρέχει από τον έναν τόπο στον άλλο σαν φοβισμένο κουνέλι» και να επιστρέψει στην Ισπανία για να αναλάβει τις ευθύνες του.

AP - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Από την πλευρά της, η παράταξη JXCat του Πουτζντεμόν, επιμένει στην υποψηφιότητά του, ως μόνου νόμιμου εκπροσώπου του λαού της Καταλονίας και κατηγορεί τη Μαδρίτη για τη στάση της.

 «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η ισπανική κυβέρνηση απειλεί το καταλανικό Κοινοβούλιο και μας αξιώνει να τηρήσουμε τη νομιμότητα, όταν η νομιμότητα συνίσταται στο ότι όποιος έχει τη στήριξη των κομμάτων να είναι υποψήφιος πρόεδρος», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος Έλσα Αρτάδι.

Η ίδια τόνισε πως η κοινοβουλευτική ομάδα της JxCat εργάζεται «αποκλειστικά σε αυτό το σχέδιο» να εκλεγεί ο Πουτζντεμόν και πως «όταν θα αναλάβει πρόεδρος θα έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις, την ασφάλεια και μία διεθνή αναγνώριση» που θα είναι επαρκείς για να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, διότι όπως πρόσθεσε, «πάντοτε ήθελε και θέλαμε να προεδρεύει από το Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ».