Back to top

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό: Πράσινο φως για τα συστήματα SPIKE- NLOS

29/03/2023 - 13:02

Πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στη συνεδρίαση, εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE- NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων κι έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Έγινε επίσης ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό καθώς και για την προετοιμασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Τα συστήματα SPIKE- NLOS

Έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς επισημαίνουν πως τo Spike NLOS είναι ένα όπλο με μεγάλη δύναμη πυρός, ιδανικό για την άμυνα της χώρας μας στα σύνορα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Έβρου αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Έχοντας στη φαρέτρα τους συγκεκριμένους πυραύλους, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να αμυνθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά σε ενδεχόμενη αποβατική ενέργεια, ενώ παράλληλα, με το βεληνεκές να ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα θα μπορούν να προκαλέσουν πλήγμα τόσο σε ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας όσο και σε στρατηγικά σημεία στα Μικρασιατικά παράλια.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς, ενώ επίσης μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του.

Η κίνηση – ματ με το Spike NLOS έγινε από τους Αρχηγούς ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η έκδοση των Spike που μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενίσχυε σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ. Έτσι, κινούμενοι μεθοδικά εισηγήθηκαν την απόξτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτά εκτοξευτές Spike NLOS για τις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών αναναβαθμίζοντας την ισχύ πυρός των παραπάνω μονάδων.

Με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζεται η ισχύς πυρός των κανονιοφόρων, αλλά και των σκαφών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κομάντο, με τη χώρα μας να στρέφει προς τα μικρασιατικά παράλια ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Τα Spike NLOS θα τοποθετηθούν επίσης και στα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία αναβαθμίζονται με ανταλλακτικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Elbit Systems να αναλαμβάνει το έργο εκσυγχρονισμού των ελληνικών Apache σε επίπεδό «D».

Πάντως, με το ολοκληρωμένο σύστημα των Spike NLOS να διαθέτει ξεχωριστό όχημα ελέγχου πυρός αλλά και drone που θα συνδράμει στην επιτήρηση και στοχοποίηση, τα περισσότερα αναμένεται να ενισχύσουν τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο τοποθετούμενα κυρίως πάνω σε οχήματα.