Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες στον ηγέτη της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ και πολλά ακόμη στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης σε σχέση με τη θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε έξι μέλη της Χαμάς με επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας πολιτών των ΗΠΑ, της συνωμοσίας για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής. Η καταγγελία καλύπτει δεκαετίες φερόμενων επιθέσεων από τη Χαμάς, καθώς και την άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο.
Είναι το πρώτο βήμα των αμερικανικών αρχών επιβολής του νόμου με στόχο να λογοδοτήσουν οι αρχηγοί της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, αν και μέχρι και τρεις από αυτούς που κατονομάζονται στο κατηγορητήριο είναι νεκροί και ο Σινουάρ πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες κάπου κάτω από τη Γάζα. Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Γιαχία Σινουάρ και άλλων ηγετών της Χαμάς αφορούν το ότι «σχεδίαζαν εκστρατεία μαζικής βίας και τρομοκρατίας εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της (επίθεσης της) 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.
Οι επιθέσεις «των περασμένων τριών δεκαετιών» από τη Χαμάς είχαν αποτέλεσμα «να δολοφονηθούν και να τραυματιστούν χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Δολοφόνησαν ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Προχώρησαν σε σεξουαλική βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων» τόνισε ο Γκάρλαντ. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης η ομάδα «δολοφόνησε πάνω από 1.200 ανθρώπους» και «διέπραξε την πιο θανατηφόρα σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα». Άλλοι ηγέτες της Χαμάς που κατηγορούνται περιλαμβάνουν τον πρώην ηγέτη Iσμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, ο Μαρουάν Ίσα, αναπληρωτής αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, ο Χαλέντ Μασάαλ ο οποίος ηγείται της ομάδας έξω από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, μαζί με τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Αλί Μπαράκα. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν συνωμοσία για βομβιστική επίθεση σε χώρο δημόσιας χρήσης με αποτέλεσμα το θάνατο, συνωμοσία για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και υλική υποστήριξη για τρομοκρατικές ενέργειες που καταλήγουν σε θάνατο. Στην καταγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνεται ότι όλοι «οι κατηγορούμενοι είτε είναι νεκροί είτε παραμένουν ελεύθεροι». Οι Χανίγια, Iσα και Ντείφ έχουν όλοι αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε επιθέσεις που είτε ανέλαβαν την ευθύνη είτε αποδόθηκαν στο Ισραήλ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη δολοφονία του αμερικανο-ισραηλινού ομήρου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23 ετών, καθώς και άλλων 42 Αμερικανών πολιτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Διερευνούμε τη δολοφονία του Χερς και κάθε μία από τις βάναυσες δολοφονίες Αμερικανών από τη Χαμάς, ως τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο Γκάρλαντ.
Εάν καταδικαστεί, η ομάδα αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης ή θανατική ποινή. Οι κατηγορίες κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο, αλλά κρατήθηκαν κρυφές μέχρι την Τρίτη σε περίπτωση που οι ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να συλλάβουν οποιονδήποτε από τους κατηγορούμενους, δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στο CBS News. Το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη δολοφονία της Χαμάς της Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, χαρακτηρίζοντάς την «τόσο τραγική όσο και κατακριτέα».
«Μην τρέφετε αυταπάτες, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα», είπε. Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο υπερασπίστηκε την απόφασή του να απαγορεύσει ορισμένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα. Η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας άλλους 251 ομήρους. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε στη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.