Back to top

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας… μας δουλεύει: Δεν αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές

04/09/2019 - 16:25

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται πως έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα ενώ επιτέθηκε στην ΕΕ.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς την χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά το πρώτο οκτάμηνο πέρυσι. Το τηλεγράφημα δεν αναφέρει αν παρέθεσε επιμέρους στοιχεία συγκεκριμένα για το τελευταίο δίμηνο.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για την συμπαράσταση που παρέχει στην Ελλάδα: «Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σχολίασε.

Ο Τούρκος υπουργός προσέθεσε πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα «με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ».

Εξέφρασε την λύπη του τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα Κέντρα Ταυτοποίησης στην Ελλάδα αλλά και στις δομές φιλοξενίας των νησιών αγγίζουν πλέον τους 24.000, με τη Μόρια να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς εκεί βρίσκονται «εγκλωβισμένα» τουλάχιστον 9.130 άτομα.

Η κατάσταση όμως δεν είναι ιδανική ούτε στις δομές της ενδοχώρας. Πρόκειται για συνολικά 26 δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και δύο δομές – εκτός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) – στα νησιά, τη Λέσβο και τη Λέρο.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, οι δομές στα νησιά είναι υπερχειλίζουσες, αλλά και αυτές στην ενδοχώρα είναι σε απολύτως οριακή κατάσταση.

Πάντως, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους (στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στην ανατολική Φθιώτιδα) σχετικά με τις μετακινήσεις, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει πως η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες.