Back to top

O Μακρόν θέτει τις βάσεις ενός "Ινδο-Ειρηνικού άξονα" με την Αυστραλία

02/05/2018 - 23:42

Έναν «νέο Ινδο-Ειρηνικό άξονα» προσηλωμένο στην ασφάλεια, την ελεύθερη αγορά και τη διατήρηση της περιφερειακής ισορροπίας ενόψει της ανόδου της Κίνας θέλει να οικοδομήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν με την Αυστραλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ υπέγραψαν μάλιστα διάφορες συμφωνίες συνεργασίας στην άμυνα, την κυβερνοασφάλεια, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την κλιματική αλλαγή,που καταδεικνύουν την επιθυμία τους να οικοδομηθεί μια «πιο βαθιά εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε έναν κοινό σκοπό: να κάνουμε τις δύο χώρες μας τους δρώντες μιας νέας εταιρικής σχέσης στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού», τόνισε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική κατοικία.

«Στεκόμαστε πλάι-πλάι και ενώνουμε τις δυνάμεις μας κατά της τρομοκρατίας και εκείνων που θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τέρνμπουλ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία».

Συμφωνίες για εξοπλιστικά, κυβερνοασφάλεια, κλιματική αλλαγή

Στον τομέα της άμυνας, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν «διμερή συμφωνία σχετικά με την παροχή αμοιβαίας επιμελητειακής υποστήριξης ανάμεσα στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και τις αυστραλιανές δυνάμεις άμυνας». Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τη συνεργασία τους στον τομέα των εξοπλισμών και κυρίως για το συμβόλαιο που υπογράφτηκε το 2016 σχετικά με την παράδοση από τη Naval Group (πρώην DCNS) 12 υποβρυχίων νέας γενιάς στην Αυστραλία.

Συνομολογήθηκε επίσης μια συμφωνία για την κυβερνοασφάλεια, μέσω μιας «επιστολής προθέσεων» που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής (ANSSI) και στο Αυστραλιανό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (ACSC).

Ο Μακρόν και η Τέρνμπουλ ανακοίνωσαν επίσης την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής αλλαγής, για «την κοινή μας κληρονομιά, τον Ειρηνικό», είπε ο Μακρόν, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την αυστραλιανή ήπειρο και αύριο θα μεταβεί στο γαλλικό νησί Νέα Καληδονία.

«Μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία για τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού: τον ανταγωνισμό μεταξύ δυνάμεων, τις εντάσεις για την ταυτότητα, το λαθρεμπόριο κάθε είδους που ευημερεί ελλείψει ανάπτυξης η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την απορρύθμιση του κλίματος», είπε εξάλλου ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Κοινή μας προτεραιότητα είναι να οικοδομήσουμε αυτόν τον ισχυρό άξονα Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού για να διασφαλίσουμε τόσο τα οικονομικά μας συμφέροντα όσο και την ασφάλεια», συνέχισε. «Ο τριμερής διάλογος Αυστραλίας-Ινδίας-Γαλλίας τείνει να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο», είπε.

Μακρόν: «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται κατά του Πεκίνου»

Οι δύο άνδρες διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα ενεργειών εναντίον της Κίνας που κατέλαβε μια κυρίαρχη οικονομική θέση στην περιοχή, αλλά πρόκειται για τη «διατήρηση μιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε κανόνες» και «τις ισορροπίες της περιοχής», και την αποφυγή μιας «ηγεμονίας».

Στη ναυτική βάση Γκάρντεν Άιλαντ, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε αργότερα ένα κτίριο διοίκησης, επανέλαβε την ανάγκη να «προωθηθούν συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή» με σεβασμό «της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αεροπορικής κυκλοφορίας» και τη δημιουργία «μιας αποτελεσματικής πολυμέρειας». «Η Γαλλία θέλει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ευρώπη», είπε ο Μακρόν σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της γαλλικής κοινότητας του Σίδνεϊ, διαβεβαιώνοντας για «την επιθυμία του να εγγράψει τη Γαλλία πλήρως σε μια περιοχή που είναι η δική της» με «1,6 εκατομμύριο Γάλλους σε όλη την περιοχή (στην Αυστραλία, στη Νέα Καληδονία, την Πολυνησία, τα νησιά Ουαλίς και Φουτουνά, στην περιοχή του Ειρηνικού και στη Ρεουνιόν και τη Μαγιότ του Ινδικού ωκεανού».

«Τώρα επιστρέφουμε με δύναμη, με μια νέα δυναμική», υπογράμμισε.