Back to top

Ο φόβος του Ιράν συσπειρώνει Ισραήλ, Σαουδική Αραβία: "Πικ νικ ήταν ο πόλεμος του 2006, θα προχωρήσουμε σε αφανισμό του Λιβάνου"

14/12/2017 - 09:42
Σε κρίσιμη καμπή είναι πλέον οι σχέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής , του Ισραήλ και του Ιράν ,την στιγμή που ανοίχθηκαν πολλά μέτωπα και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για πόλεμο, εξτρεμιστών αλλά και χωρών με δυναμική παρουσία όπως το Iσραήλ είναι πλέον γεγονός.
 
Θέμα iellada.gr
 
Το Ισραήλ αυτή τη φορά έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και μάλιστα έχει καταφέρει να μπει και στα χωράφια των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών ακολουθώντας την αμερικανική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" κάτι που μπορεί να πετύχει, κανείς πολύ εύκολα στις αραβικές χώρες.
 
Ένα μέτωπο είναι αυτό με την στρατιωτική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, λόγω του θέματος που άνοιξε για την Ιερουσαλήμ
 
Άλλο μέτωπο, με το Ιράν , μόνιμος εχθρός και δυνατός  πολέμιος του Ισραήλ.με το οποίο Ιράν τους χωρίζουν πολλά και κυρίως το πυρηνικό σύστημα που διαθέτει η Τεχεράνη.
 
Άλλο μέτωπο είναι αυτό με την Τουρκία που ουσιαστικά την έβαλε και επίσημα απέναντί της για το θέμα της Ιερουσαλήμ.
 
Και άλλο μέτωπο με πολύ μεγάλο κίνδυνο να έχουμε γρήγορα εξελίξεις από αυτό, είναι αυτό με το Λίβανο. 
 
Αιώνιοι εχθροί τα δύο κράτη, με μεγάλους πολέμους στην ιστορία, αυτή τη φορά φαίνεται να θέλουν να ξεπεράσουν σε καταστροφή τον τελευταίο πόλεμο του 2006.
Απειλεί λοιπόν το Ισραήλ τον Λίβανο και κυρίως την σιιτική οργάνωση Χεσμπολά που συνεργάζεται με το Ιράν, ότι αν πυροδοτήσει έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ τότε ο πόλεμος του 2006 θα είναι "πικ νικ"μπροστά στην καταστροφή που θα έρθει τώρα όπως διεμήνυσε το Ισραήλ.
 
Όμως επειδή το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με τον Λίβανο δεδομένης της συνεργασίας της Χεσμπολά με το Ιράν, ζητάει τώρα την συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας σε αυτήν την απειλή.
 
Γι αυτό λοιπόν χθες είδε το φως της δημοσιότητας, η πρόσκληση που απηύθυνε το Ισραήλ στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σουλειμάν να επισκεφθεί την χώρα και να αποκτήσουν πλέον μια επικοινωνία και συνεργασία για όλα τα θέματα. 
 
Ουσιαστικά την γέφυρα την έκανε η Αμερική η οποία αυτό τον καιρό έχει σχέσεις εξάρτησης με την Σαουδική Αραβία λόγω και της μεγάλης αγοράς στρατιωτικού πολεμικού υλικού  που έκανε  η Σαουδική Αραβία από την Αμερική.
 
Ουσιαστικά το Ισραήλ ψάχνει σύμμαχο στον πόλεμο εναντίον Λιβάνου και Ιράν, όμως η Σαουδική Αραβία κάνει ένα βήμα πίσω διότι τα οικονομικά της δεν είναι αυτά που ήταν και ας είναι η πιο πλούσια χώρα στον πλανήτη.
 
Πάντως η ισραηλινή ηγεσία διαμηνύει ότι η ολοένα κι αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και οι ανησυχίες που προκαλεί σε ορισμένες χώρες της περιοχής, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, δημιουργούν μια νέα σύγκλιση συμφερόντων. 
 
Αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή η σύγκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναμόρφωση των διπλωματικών σχέσεων στην περιοχή, την ώρα που μονάχα δύο αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία) έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ.
 
Αξίζει να τονίσουμε ότι το Ισραήλ θέλει την Σαουδική Αραβία να εκπροσωπήσει τους Παλαιστινίους στην συζήτηση για τα τεκταινόμενα διότι τους ίδιους τους θεωρεί χαμένους και μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός μεταφορών του Ισραήλ έκανε πρόσφατα δήλωση βόμβα ότι η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει περισσότερο το Ισραήλ από την Παλαιστίνη.