Back to top

Ν.Τραμπ: «Ίσως παραδώσω τον Φ.Γκιουλέν στην Άγκυρα»

19/12/2018 - 11:38

Όλα αρχίζουν και συνδέονται και φαίνεται πως η επίσημη πρόταση των ΗΠΑ για προμήθεια των Patriot στην Άγκυρα με τον όρο να μην παραδοθούν εν τέλει οι ρωσικοί S-400 ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων υπόγειων διαβουλεύσεων μεταξύ της αμερικανικής και της τουρκικής ηγεσίας και η Τουρκία φαίνεται πως θα λάβει πολλά και σημαντικά ανταλλάγματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον “θα εξετάσει” την πιθανότητα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όμως δεν ανέλαβε καμία δέσμευση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Όμως κατά τον ίδιο τον Λευκό Οίκο «το εξετάζει», δηλαδή είναι πολύ ΠΙΘΑΝΟ, δηλαδή είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Εάν για παράδειγμα οι Τούρκοι δεν αναπτύξουν το ρωσικό σύστημα S-400 εντός της επικράτειάς της (το οποίο ήδη έχουν αγοράσει και πληρώσει και δεν μπορούν να ΜΗΝ το παραλάβουν), τότε οι Αμερικανοί του Ν.Τραμπ (το τονίζουμε αυτό διότι πλέον στις ΗΠΑ υπάρχουν δύο «είδη» Αμερικανών, με τους μεν να ανήκουν στο σύστημα Τραμπ το οποίο τώρα εξελίσσεται και δυναμώνει και τους δε να ανήκουν το παλαιό, γνωστό, «καλό» σύστημα του «βαθέως αμερικανικού κράτους») είναι πρόθυμοι να παραδώσουν τον Φ.Γκιουλέν, ο οποίος εν τέλει είναι άνθρωπος του Μ.Ομπάμα.

Όλοι ξέρουν τι γνώμη έχει ο Ν.Τραμπ για τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Το μόνο πράγμα που είπε είναι ότι θα το εξετάζαμε”, ανέφερε η εκπρόσωπος του προέδρου, Σάρα Σάντερς, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Τίποτα περισσότερο σ’ αυτό το σημείο πέραν αυτού… απολύτως τίποτα δεσμευτικό σε αυτή τη διαδικασία”, υπογράμμισε.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι ο Τραμπ είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αργεντινή, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την έκδοση του Γκιουλέν. 

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό την Δευτέρα, είπε ότι ο Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να εκδώσει τον Γκιουλέν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι.

Μην κοροϊδευόμαστε υπάρχουν συζητήσεις και διάθεση να εκδοθεί ο Φ.Γκιουλέν, το ζήτημα είναι αν τελικά και οι 2 πλευρές πάρουν αυτό πουν θέλουν.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να μην παραλάβουν τους S-400, δεν θέλουν να χαλάσουν την σχέση τους με την Μόσχα, άλλωστε η Μόσχα προειδοποίησε τον Ρ.Τ.Ερντογάν για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 και πέραν αυτού το ρωσικό φυσικό αέριο θα ρεύσει το 2019 στην Τουρκία.

Η Άγκυρα θέλει να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη και ξέρει ότι για να το πετύχει αυτό πρέπει να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ. Άλλωστε και η ίδια η Γερμανία κατέστη οικονομική υπερδύναμη όταν δεν είχε πλέον καμία ενεργειακή εξάρτηση από τους Αμερικανούς.

Τι θα κάνει λοιπόν η Άγκυρα για τους S-400; 

Υψηλή πιθανότητα μεταφοράς και τοποθέτησης των α/α S-400 Triumph που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία στην... «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» δηλαδή στο ψευδοκράτος των Κατεχομένων, υπάρχει πλέον αν τα πράγματα πάνε στα «άκρα» σε ότι αφορά την παραλαβή των F-35.

Oυσιαστικά η Άγκυρα θα προχωρήσει σε μια κίνηση αντίστοιχης με αυτήν που έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα το 1998 και αντί να «αποθηκευτούν» στην Κύπρο οι S-300 «αποθηκεύτηκαν» στην Κρήτη και πέρασαν εν τέλει σε ελληνική ιδιοκτησία περί το τέλος της περασμένης 10ετίας.

Βέβαια η ιδέα στην Άγκυρα να μεταφερθούν και να «αποθηκευτούν» στην «ΤΔΒΚ» άρχισε να σχηματίζεται όταν οι Αμερικανοί αναγνωρίζοντας ότι η αγορά και η προμήθεια έχει συντελεστεί και δεν μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα στην Τουρκία πρότειναν να «αποθηκευτούν» τα συστήματα που θα παραλειφθούν, στην Ρωσία προκειμένου να «σπάσει» ο «Γόρδιος Δεσμός» και να αποσυμπιεστούν οι πιέσεις κυρίως του εβραϊκού λόμπι στο εσωτερικό των ΗΠΑ και συνακόλουθα να γίνει έτσι, «αναίμακτα» η παράδοση των F-35.

Η Άγκυρα απέρριψε την ιδέα αυτή αλλά στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας γεννήθηκε η ιδέα του «κυπριακού ελιγμού».

Οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίρρηση να μεταφερθούν εκεί γιατί θεωρούν ότι τυπικά είναι εκτός της τουρκικής επικράτειας και ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή.

Τι θα σήμαινε αυτό:

Οι S-400 θα παρέμεναν υπό τουρκική ιδιοκτησία και θα εκπαιδευόντουσαν πλήρως οι Τούρκοι στα συστήματα.

Μια μεταφορά τους στην Βόρεια Κύπρο θα «κλείδωνε» το νησί από οποιαδήποτε δυνατότητα εναέριας προσβολής όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο, η Τουρκία θα αποκτούσε τον εναέριο έλεγχο στην ανατολική Μεσόγειο και μεγάλου τμήματος των εναέριων χώρων Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας, λόγω της ακτίνας δράσης των 400 χλμ που έχει το ραντάρ του συστήματος και για τους τύπους θα είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα των Αμερικανών να «αποθηκεύσει» τα συστήματα εκτός Τουρκίας!

Ουσιαστικά η Κύπρος θα «εγκλωβίζονταν» σε ένα «θόλο» (dome) αδύνατον να διασπαστεί λόγω της τουρκικής εγγύτητας στις κυπριακές ακτές.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι μετά την απόκτηση των F-35 δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν και πάλι στην Τουρκία.