Back to top

Μπλίνκεν για Ρωσία: Η προσπάθεια εσωτερικής σταθεροποίησης μπορεί να διαρκέσει μήνες

25/06/2023 - 20:03

Η προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, όσον αφορά την ανταρσία της Wagner προς τη ρωσική ηγεσία.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η αναστάτωση στη Ρωσία προκλήθηκε από μία απροσδόκητη πρόκληση απέναντι στην εξουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την εταιρία ενόπλων μισθοφόρων Wagner, ενώ η προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Πώς ο αρχηγός της Wagner αιφνιδίασε το Κρεμλίνο – Γνώριζαν οι Αμερικανοί

Παρότι η συμφωνία που επετεύχθη με το Κρεμλίνο με τη βοήθεια του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο προβλέπει την μετεγκατάσταση του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, προσώρας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι έφτασε στη χώρα.

H ανταρσία – αστραπή αλλά και η άμεση αποκλιμάκωσή της άφησε ακόμη και τους πιο έμπειρους αναλυτές περί των ρωσικών θεμάτων με το στόμα ανοιχτό.

Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών υπογραμμίζουν ότι η κίνηση αυτή του αρχηγού της Wagner εγείρει σειρά σοβαρών ερωτημάτων.

«Όλοι ξύνουν το κεφάλι τους με απορία» λέει ο Στιβ Χολ, πρώην επικεφαλής της CIA για θέματα Ρωσίας.

«To μόνο που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι δύο τύποι βρήκαν τους εαυτούς τους σε μια δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να βρουν μια διέξοδο» είπε ο ίδιος, μιλώντας στο CNNi.

Εκτίμησε δε, ότι ο Πριγκόζιν ενδεχομένως να κατάλαβε στην πορεία της ημέρας ότι κινήθηκε σπασμωδικά και ότι δεν θα έπρεπε να συνεχίσει την επέλασή του προς τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, όμως, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπρεπε να πάρει γρήγορες αποφάσεις, καθώςτο ενδεχόμενο να πρέπει να αντιμετωπίσει 25.000 μαχητές της Wagner στους δρόμους της Μόσχας ήταν ανοιχτό.

Έτσι, η συμφωνία του Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο, που επετεύχθη με τη βοήθεια του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ήταν μια διέξοδος και για τις δύο πλευρές.

«Ο Πούτιν εμφανίζεται όμως αποδυναμωμένος» δήλωσε ο Χολ, και συνέχισε:

«Ο Ρώσος πρόεδρος θα έπρεπε να το προβλέψει εδώ και μήνες. Θα δούμε πώς θα τελειώσει αυτό. Δεν νομίζω ότι η ιστορία έχει τελειώσει ακόμη».

Και αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συγχωρεί τους προδότες.

Η πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα, Τζιλ Ντόχερτι, εξηγεί ότι παρότι ο Πούτιν επέτρεψε στον Πριγκόζιν να πάει στη Λευκορωσία, αυτό δεν αναιρεί ότι «είναι προδότης».

«Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα το συγχωρήσει ποτέ αυτό. Νομίζω ότι είναι πραγματικό δίλημμα, γιατί όσο ο Πριγκόζιν συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται και έχει κάποιου είδους στήριξε είναι απειλή. Ανεξάρτητα από το πού είναι» εξήγησε χαρακτηριστικά η ίδια, συμπληρώνοντας ότι το χάος και η αναστάτωση τους δρόμους της Ρωσίας χθες έκαναν τον Πούτιν να μοιάζει αδύναμος -το άκρως αντίθετο από το προφίλ που ο ίδιος καλλιεργεί εδώ και χρόνια.

«Ο Πούτιν εμφανίζεται αδύναμος. Αν ήμουν ο Πούτιν θα ανησυχούσα για όλους εκείνους που χειροκροτούσαν τους μαχητές της Wagner όσο οπισθοχωρούσαν στους δρόμους της Ροστόφ. Γιατί οι μέσοι Ρώσοι ζητωκραύγαζαν ανθρώπους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα; Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να τους στηρίζουν και ενδεχομένως να τους συμπαθούν. Όποιο από τα δύο και αν ισχύει, είναι κακά νέα για τον Πούτιν» ανέφερε η Ντόχερτι.

Η Αμερικανική εφημερίδα New York Times γράφει ότι αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας ενημέρωσαν ανώτατους αξιωματικούς και αξιωματούχους την Τετάρτη ότι ο επικεφαλής της Wagner, σκοπεύει να λάβει στρατιωτική δράση εναντίον κορυφαίων Ρώσων στρατιωτικών.