Back to top

Μήνυμα της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις

28/07/2019 - 12:44

Μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις στέλλει ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος διαμηνύει ότι οι τουρκικές έκνομες ενέργειες και απειλές, αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ψυχραιμία η οποία επιδεικνύεται θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Τονίζει παράλληλα τη σημασία του υβριδικού πολέμου και τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις καθημερινές απειλές των Τούρκων αξιωματούχων κατά της Κύπρου.

Σύμφωνα με το philenews.com, καλεί την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ να μην πέφτουν στην παγίδα της πολιτικής της Άγκυρας, διότι η πρόκληση πανικού είναι μέρος αυτής της στρατηγικής. Σημειώνει ακόμα ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις και την διαρκή κλιμάκωση της έντασης. Προσθέτει ότι το κάλεσμα προς την Τουρκία είναι διαρκές για καθορισμό της ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, υποδεικνύοντας ότι η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία, για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, δίνει το στίγμα των δικών μας προθέσεων.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι η Εθνική Φρουρά αναβαθμίζεται διαρκώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί και προς τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της. Αναφέρεται ακόμα στις αλλαγές που έρχονται για την εφεδρείας καθώς επίσης και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την φυγοστρατία. Επισημαίνει ακόμα ότι η συνεργασία με την Γαλλία προχωρεί και ήδη οι διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τονίζοντας ότι οι υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζονται από εθνικές σε ευρωπαϊκές.

- Παρακολουθούμε τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και τι μέτρα λαμβάνουμε;

- Οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ αλλά και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν χαρακτηριστεί ως εισβολή, ως πρωτοφανή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Oι δηλώσεις EE και τρίτων χωρών με τις οποίες καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες όπως και οι αποφάσεις από ΕΕ για λήψη συγκεκριμένων μέτρων είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Κυβέρνησης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, η ΕΕ αποφάσισε τη λήψη μέτρων εναντίον χώρας που όχι μόνο αιτείται την ένταξη της στην ΕΕ αλλά και διατηρεί μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα με ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για λήψη περαιτέρω μέτρων αναλόγως της κλιμάκωσης της παρανομίας της Τουρκίας. Όλες οι ενέργειες μας στόχο έχουν στο τέλος της ημέρας, τον τερματισμό της παρανομίας. Ποτέ όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εμπλοκή μας σ’ ένα νέο κύκλο συνομιλιών.

- Οι προκλήσεις είναι καθημερινές. Τόσο σε Κύπρο, όσο και σε Αιγαίο. Πόσο ανησυχητικές τις αξιολογείτε;

- Υπάρχει προβληματισμός για τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας και το ανησυχητικό είναι ότι η κλιμάκωση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή τους. Από την άλλη, αξιολογούμε την κατάσταση και υπάρχει απόλυτος συντονισμός με άλλες χώρες έτσι ώστε να έχουμε καθαρή εικόνα της όλης κατάστασης και να λαμβάνονται τα μέτρα που υπό τις περιστάσεις είναι αναγκαία για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Δεν είναι τυχαίο που αναφέρω συχνά, ότι πρέπει να επικρατεί ψυχραιμία. Από την άλλη όμως αυτή η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκληφθεί και ως αδυναμία. Μέλημά μας είναι να πετύχουμε την αποκλιμάκωση, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι μέσω της διπλωματικής οδού, η Τουρκία λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο ώστε να επικρατήσει η ειρήνη.

- Καθημερινές είναι και οι απειλές που εκστομίζει η Άγκυρα. Θεωρείτε ότι υπάρχει μία σκοπιμότητα σε όλα αυτά; Εντάσσονται στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου»;

- Το κεφάλαιο του «υβριδικού πολέμου» χρήζει σοβαρής μελέτης από όλους. Επιχείρησα κατά καιρούς να μεταφέρω το μήνυμα ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι προσεκτικά και να μη συνδράμουν στο «πεδίο της Μάχης» του υβριδικού πολέμου. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να πετύχουμε σ’ αυτόν τον τομέα. Μέσω του υβριδικού πολέμου επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας, πανικού και αστάθειας. Εάν η κοινωνία μας ακούει -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει καθημερινά- τις δηλώσεις 3-4 Τούρκων αξιωματούχων που εκστομίζουν απειλές προς την Κύπρο, τότε είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας, πανικού και αναστάτωσης. Εμείς, ως Κυβέρνηση γνωρίζουμε και πράττουμε αναλόγως για όλες αυτές τις δηλώσεις. Από την άλλη όμως, η διατήρηση στην κοινή γνώμη αυτού του κλίματος, μόνο ζημιά προκαλεί. Αυτός είναι και ο στόχος του υβριδικού πολέμου. Συνιστώ στους αρμόδιους να σεβαστούν τις εκκλήσεις μας και να σταθούν ασπίδα στις υβριδικές απειλές.

- Πού αποσκοπούν θεωρείτε αυτές οι τουρκικές ενέργειες και πώς αντιμετωπίζονται από μέρους μας;

- Η Τουρκία από τη στιγμή που δεν μπορεί να αιτιολογήσει τις απαιτήσεις και διεκδικήσεις της μέσω της νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, κάνει απέλπιδες προσπάθειες για επιβολή διά της βίας της δική της θέση, εφαρμόζοντας το «νόμο της ζούγκλας». Το κάλεσμα μας προς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι για συζήτηση και καθορισμό της ΑΟΖ με βάση τον Νόμο της Θάλασσας και η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτή τη συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή, η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, δίνει το στίγμα των δικών μας προθέσεων.

- Η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν παραστεί ανάγκη;

- Γνωρίζουμε την αποστολή της ΕΦ και τις δυνατότητές της. Εργαζόμαστε νυχθημερόν σκληρά, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ για να είναι πάντοτε στον καλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Την ίδια στιγμή όμως, με συντονισμένες ενέργειες, πράττουμε ότι είναι δυνατό για αποφυγή της οποιασδήποτε έντασης.

- Τι συζητήσατε με τον νέο Έλληνα ομόλογο σας για αυτά τα θέματα; Υπάρχει κάποια συνεννόηση;

- Στο επίκεντρο των συζητήσεων μας, ήταν το θέμα της κατάφωρης παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της εισβολής των τουρκικών γεωτρύπανων στην ΑΟΖ και στα χωρικά μας ύδατα, κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Τουρκίας. Το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών με την Ελλάδα, έχει ήδη σταλεί. Υπήρξε η αμοιβαία υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία. Υπάρχουν όλοι οι καλοί οιωνοί για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

- Τι θα σημαίνει η ψήφιση του Νομοσχέδιου στις ΗΠΑ για άρση του αμερικανικού εμπάργκο; Θα προχωρήσει η Κύπρος σε αγορά αμερικανικού οπλισμού;

- Η Κύπρος ιστορικά και διαχρονικά έχει πολύ καλές σχέσεις με χώρες Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ στου τομείς Άμυνας και Ασφάλειας είναι στρατηγικής σημασίας και δεν στρέφεται ενάντια κανενός. Αντίθετα, το έχω δηλώσει επανειλημμένως, εξυπηρετεί στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας διασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η άρση του εμπάργκο, διευρύνει αυτές τις καλές σχέσεις περαιτέρω. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να χαλάσουμε σχέσεις με τρίτες χώρες. Όσον αφορά το ερώτημα για αγορά αμερικάνικου εξοπλισμού, θεωρώ ορθότερο να περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης και αναλόγως του αποτελέσματος θα πράξουμε. Σίγουρα διευρύνεται το πεδίο επιλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας για αγορά εξοπλισμού σε περίπτωση άρσης του περιορισμού.

- Δεν θεωρείτε ότι αυτό θα διαταράξει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία; Θα υπάρξει σταδιακά αντικατάσταση του οπλισμού που δεν προέρχεται από χώρες του ΝΑΤΟ;

- Όπως έχω ήδη αναφέρει, η συνεργασία με τις ΗΠΑ, δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Η συνεργασία με τη Ρωσία επιβεβαιώνεται διαχρονικά. Δεν επηρεάζεται και ούτε θα πρέπει να επηρεάζεται από άλλες συνεργασίες που έχουμε. Είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για αντικατάσταση υλικού. Ως αρχή όμως, θεωρώ ορθότερο να υπάρχει συνεργασία για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων της ΚΔ, με χώρες που διατηρούμε και που αναβαθμίζουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία.

- Θα υπάρξει συνεργασία με ΗΠΑ και σε άλλα επίπεδα που αφορούν αμυντικούς σχεδιασμούς;

- Στην προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων μας με ΗΠΑ στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας εξυπακούεται ότι θα επιχειρήσουμε να πετύχουμε συνεργασία σε πολλά επίπεδα. Το θεωρώ αυτονόητο και συνάμα η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ θα αναβαθμιστεί.

- Αγορά νέων οπλικών συστημάτων προγραμματίζεται;

- Να σας θυμίσω πως κατά το 2018 λάβαμε επιπρόσθετο ποσό στο πλαίσιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που αφορούσε την αμυντική θωράκιση. Επιπρόσθετα, κατά το τρέχον έτος λάβαμε συμπληρωματικά ακόμη μεγαλύτερο ποσό για εξοπλιστικά. Με σταθερά βήματα και χωρίς τυμπανοκρουσίες προχωρούμε στην πολύπλευρη αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς.