Back to top

Μακρόν: Έως το τέλος Ιουνίου η στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας - Ελλάδας

29/01/2020 - 20:11

Το κοινό γεωστρατηγικό όραμα Γαλλίας - Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την συνάντηση των δυο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η Γαλλία, τόνισε ο κ. Μακρόν, υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στη θάλασσα,« καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο».

Επανέλαβε την καταδίκη του Παρισίου στο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας και εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της Γαλλίας γιατί όπως είπε η Τουρκία παραβιάζει τα όσα συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου. Τις τελευταίες ημέρες, είπε ο κ. Μακρόν, βλέπουμε τουρκικά πλοία και εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, δόθηκε ένας λόγος και δεν τηρήθηκε, πρόκειται για κατάφορη παραβίαση των όσων συζητήθηκαν στο Βερολίνο.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι Γαλλία και η Ελλάδα θα έχουν έως το τέλος του Ιουνίου μια στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

«Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτεί την Ελλάδα «γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας – Γαλλίας θα βρίσκονται σε στενή επαφή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής.

«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου 'Αγκυρας - Σάρατζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Χαρακτήρισε φίλο τον Γάλλο πρόεδρο, σημειώνοντας πως υπάρχει συναντίληψη σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα και πως η Γαλλία είναι συμπαραστάτης στην διεκδίκηση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα.

«Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020, έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων κι έχει έρθει η ώρα πια και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η πολύ μεγάλη προσπάθεια της χώρας και κυρίως του ελληνικού λαού να μπούμε σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης».

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Μεσόγειος, η Ευρώπη ολόκληρη μπορούν να ζήσουν καλύτερα κι είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε το δρόμο του αύριο με ασφάλεια, ειρήνη, συνεργασία και ευημερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.