Back to top

Μακελειό στην Αίγυπτο από την επίθεση του ISIS - Αποφασισμένος να τους «αφανίσει» ο Σίσι (φωτό, βίντεο)

25/11/2017 - 11:25

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είναι έτοιμος να «εξαφανίσει» από τη χώρα του τις ένοπλες ομάδες που καταστρέφουν το Σινά και εξαπολύει τη μεγαλύτερη σταρτιωτική επίθεση που έχει συμβεί ποτέ σε περίοδο μη γενικευμένου πολέμου.

Ο Σίσι, σε διάγγελμά του, κατέστησε σαφές πως αυτή τη φορά,  με το αίμα των 235 νεκρών και των δεκάδων τραυματιών από το τέμενος του Σινά, να μην έχει στεγνώσει, είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει πόλεμο μέχρι τελικής πτώσεως απέναντι στα ένοπλα τμήματα που συνδέονται με τα τζιχαντιστικά δίκτυα και ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και για πολλοστών τρομοκρατικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, σε τέμενος στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ταρακούνησε το βόρειο Σινά και από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι τα θύματα θα είναι δεκάδες. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσαν ότι οι νεκροί είναι 235 και οι τραυματίες τουλάχιστον 109. 

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς προσκυνητές είναι και 20 παιδιά.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες από το μακελειό στο τέμενος, όσοι δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη και βγήκαν έξω, δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο μέσα χρησιμοποιώντας τέσσερα τζιπ.

Σύμφωνα με Αιγύπτιο δημοσιογράφο, κάποιοι από τους ενόπλους φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και μπήκαν μέσα στο τέμενος όπου και τα ενεργοποίησαν, προκαλώντας τις εκρήξεις και τον πανικό στους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν σπεύσει για να προσευχηθούν.
Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα, μαχητές επιτέθηκαν με όπλα και ενεργοποίησαν εκρηκτικά, στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από πρωτεύουσα του Βορείου Σινά, αλ-Αρίς, την ώρα που οι πιστοί έκαναν την προκαθορισμένη προσευχή της Παρασκευής.

Τέμενος των Σούφι ο στόχος των τρομοκρατών

Το τζαμί ανήκει στο τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (και τους τζιχαντιστές) ως αποστάτες επειδή αγαπούν τους αγίους και τα ιερά, καθώς έχουν επιρροές και από το χριστιανισμό.

Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζονται από μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.

Το τέμενος λέγεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Eid al-Jariri, που θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.
Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο Al-Masry Al-Youm στο σημείο έσπευσαν πάνω από 30 ασθενοφόρα για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες και συνεχίζουν μέχρι αυτή τη μαραθώνια προσπάθεια.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, έχει απαγορευθεί η είσοδος σε δημοσιογράφους στην περιοχή του Βορείου Σινά. 

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, Khaled Megahed, έκανε αρχικά λόγο για πάνω από 150 νεκρούς ή τραυματίες και όπως φαίνεται οι φόβοι του και η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκαν.To βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης, που όπως φαίνεται καταγράφηκε από κάμερα ατόμου που βρισκόταν κοντά στον ναό, δημοσίευσε η Cumhurriyet:

 

Drones εντόπισαν και σκότωσαν τους δράστες

Όπως δημοσιεύει το Sky News Arabia, αλλά και πηγές μέσα από το στρατό drones, του αιγυπτιακού στρατού, εντόπισαν δύο από τα τζιπ 4x4, που έλαβαν μέρος στην επίθεση δυτικά της πόλης Αρίς και τα βομβάρδισαν.

Ο βομβαρδισμός έγινε σε έρημο, κοντά στην περιοχή Αλ-Ρίσα, δίπλα στο χωριό Ράουντα, που θεωρείται «λημέρι» εξτρεμιστών και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ένοπλοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση.

Λίγες ώρες αργότερα η Αεροπορία της Αιγύπτου «κατέστρεψε πολλά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση» και «στοχοθέτησε πολλές θέσεις των τρομοκρατών όπου βρίσκονταν όπλα και πυρομαχικά», ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ο εκπρόσωπος του στρατού Τάμερ αλ Ρεφάι.


Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter


 
Sinai News - سيناء ن@sinai_news_1
 

صور بعد الهجوم الارهابي علي مسجد #الروضة غرب مدينة #العريش منذ قليل .#سيناء#سيناءنيوز

 
  •  

     2727 απαντήσεις

  •  

  •  

     266266 Retweet

  •  

  •  

     9191 "μου αρέσει"

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
 

Τριήμερο πένθος

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στην Αίγυπτο μετά τη χθεσινή επίθεση σε τέμενος στο Σινά. Tην πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, την ώρα που ο στρατός εξαπέλυσε τα πρώτα πλήγματα εναντίον των φερόμενων δραστών της.

Αν και ακόμη καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τζιχαντιστές.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά. 

Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Στο τέμενος αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. 

Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη αλ Αρίς.

Πέρυσι οι τζιχαντιστές είχαν αιχμαλωτίσει και αποκεφαλίσει έναν γηραιό ιερωμένο των σούφι, κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε μαγεία, κάτι που απαγορεύεται στο ισλάμ. Πολλοί σουφιστές έχουν επίσης απαχθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθεροι αφού «μετανόησαν».

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Οι ένοπλοι «εισήλθαν στο τέμενος, ήταν 10 με 20 και σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από όσους τραυμάτισαν», διηγήθηκε ο Μάγκντι Ριζκ, που τραυματίστηκε στην επίθεση.

«Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορούσαν στρατιωτικές στολές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι οικογένειες που ζουν σε αυτή την περιοχή είχαν ήδη δεχθεί απειλές από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Διεθνής κατακραυγή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για μια συγκλονιστική επίθεση σε ό,τι αφορά «τη σκληρότητα και τον κυνισμό της», ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε «μια σοκαριστική ενέργεια» στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σίσι.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε μια «ειδεχθή επίθεση» και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από (…) αυτή τη βάρβαρη ενέργεια».

Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους αλ Άζχαρ, του βασικού θεσμού του σουνιτικού ισλάμ, ο σεΐχης Άχμεντ αλ Ταγέμπ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε «ένα φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι το πραγματικό ισλάμ είναι αθώο σε σχέση με εκείνους που υιοθετούν μια εξτρεμιστική, τρομοκρατική ιδεολογία».

Η προηγούμενη τόσο αιματηρή επίθεση στην Αίγυπτο είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2015, όταν μια βόμβα που είχε τοποθετήσει σε ρωσικό αεροσκάφος το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ είχε κοστίσει τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες.
Οι άμαχοι γίνονται στόχος

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος έχουν μειωθεί την τελευταία χρονιά.

Οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στους αμάχους, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε χριστιανούς και σουφιστές, αλλά και σε βεδουίνους στο Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον αιγυπτιακό στρατό.

Τον Φεβρουάριο πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την αλ Αρίς έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους.

Πριν ένα χρόνο περίπου 100 χριστιανοί, κυρίως κόπτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ή άλλων στόχων στο Σινά και αλλού στην Αίγυπτο.