Back to top

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

09/12/2018 - 15:44

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και ξεκαθάρισε από πριν ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί να αναγνωρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρά την αναμενόμενη προσωπική έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν

Λέει χαρακτηριστικά πως είναι «προφανής η κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας* (Σκόπια). Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε.

Σ’ αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό της Ουάσινγκτον για τη βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι απόψεις ότι η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δήθεν αναγκαία για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας δεν αντέχουν καμία κριτική. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το θέμα μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες.»

Εν ολίγοις ο Σ.Λαβρόφ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αναγνωριστεί η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς αποτελεί προϊόν εκβιασμών και άμεσης παρέμβασης στα εσωτερικά ανεξάρτητης χώρας από αλλότριες δυνάμεις.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σ.Λαβρόφ από την «Εφημερίδα τωνΣυντακτών»

Πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη σημερινή κατάσταση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων;

Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν ήταν εύκολο για τις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Η πολιτικο-διπλωματική κρίση, την οποία προκάλεσε η απόφαση των ελληνικών αρχών για την απέλαση των εν ενεργεία και πρώην στελεχών των ρωσικών αποστολών στην Ελλάδα, οδήγησε σε μια προσωρινή παύση του διακρατικού διαλόγου.

Από τη δική μας πλευρά δεν προβήκαμε σε περιοριστικές για τη συνεργασία μας πράξεις αλλά μόνο αντιδράσαμε στις κατηγορίες εναντίον μας.

Αυτή η ψύχρανση στις σχέσεις δεν μπορούσε να ικανοποιήσει καμία από τις δύο πλευρές, επειδή πήγαινε κόντρα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο κρατών.

Επομένως θεωρούμε επίκαιρη και πολύ σημαντική την επιτευχθείσα συμφωνία για τη διοργάνωση της επίσκεψης εργασίας του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Η αφετηρία, από την οποία ξεκινάμε, είναι ότι οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεβ θα δώσουν την ευκαιρία να επιστρέψει ο διμερής διάλογος στην ομαλή του πορεία.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αντικειμενικά προσκόμματα, τα οποία θα εμπόδιζαν τη σταθερή ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, δεν υπάρχουν. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κοινές προσπάθειες για την εμβάθυνση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων.

Μέσα στις προτεραιότητες πρέπει να είναι η υλοποίηση των μεγάλων κοινών έργων, κάτι που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε νέα επίπεδα συνεργασίας. Οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις της μπορούν να συζητηθούν κατά την 11η συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Όπως και πριν, θεωρούμε την Ελλάδα έναν σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

 Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στα Βαλκάνια;

Η κατάσταση στα Βαλκάνια προκαλεί ανησυχία. Βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. εντείνουν τις απόπειρες να «χωνέψουν» την περιοχή. Επίμονα βάζουν τις χώρες της μπροστά σ’ ένα λανθασμένο δίλημμα: να είναι είτε με τη Μόσχα, είτε με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αυξάνουν την ένταση, χαράσσουν νέες διαχωριστικές γραμμές.

Η κύρια εστία της αποσταθεροποίησης παραμένει το Κοσσυφοπέδιο. Η Πρίστινα όχι μόνο σαμποτάρει την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε. στον διάλογο με το Βελιγράδι, αλλά προχωρεί σε όλο και νέα προκλητικά βήματα. Εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για την ίδρυση της Ενωσης των Σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου.