Back to top

Κυβέρνηση στη Γερμανία: Όλαφ Σολτς, ο διάδοχος του Σόιμπλε. Πώς μοιράζονται τα υπουργεία

07/02/2018 - 13:33

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης ήρθαν μετά από  ολονύχτιες διαπραγματεύσεις συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά Μέσα, το SPD φέρεται να πετυχαίνει μία σημαντική νίκη στις διαπραγματεύσεις καθώς αναλάμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να είναι ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος της πόλης του Αμβούργου.

Ο 59 ετών Σολτς, θεωρείται ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς όμως να έχει εκδηλώσει μέχρι τώρα πρόθεση να εγκαταλείψει τον δήμο του Αμβούργου. Ο Όλαφ Σολτς, επανεξελέγη αντιπρόεδρος του SPD τον περασμένο Δεκέμβριο και θεωρείται πιθανός υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές.

Ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση. Οπως σχολιάζει το Reuters, το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του κ. Σολτς στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο ίδιος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την αδύναμη ηγέτιδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών της για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα. «Οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας μας», είχε πει ο  Σολτς, εκ των σημαντικοτέρων υποστηρικτών του μεγάλου συνασπισμού σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.

«Η Γερμανία έχει 80 εκατ. κατοίκους, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες και είναι η σημαντικότερη χώρα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε επομένως μια σταθερή κυβέρνηση» έλεγε ο Σολτς προτρέποντας μάλιστα στα στελέχη του SPD να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1958 και είναι δήμαρχος του Αμβούργου από τον Μάρτιο του 2011.

Είναι παντρεμένος από το 1998 με την (επίσης πολιτικό και μέλος του SPD) Μπρίτα Ερνστ, 57 ετών. Δεν έχουν παιδιά.

Πώς μοιράζονται τα υπουργεία

Το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει στο SPD, και, μάλιστα, σύμφωνα με την Bild, πρόκειται να το αναλάβει ο Μάρτιν Σούλτς, αντικαθιστώντας τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στο SPD  περνάει και το υπουργείο Εργασίας. Στην νέα κυβέρνηση, οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν τον έλεγχο των εξής υπουργείων:

Οικονομικών

Εργασίας

Εξωτερικών

Οικογένειας

Δικαιοσύνης

Περιβάλλοντος

Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών αναλαμβάνει τα υπουργεία:

Εσωτερικών

Μεταφορών/Ψηφιακής Πολιτικής και

Ανάπτυξης

Τέλος, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα έχουν τα υπουργεία

Άμυνας

Οικονομίας

Υγείας

Παιδείας

Αγροτικής Πολιτικής

Τα βασικά σημεία της Συμφωνίας

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα σημεία κλειδιά της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων είναι τα εξής:

Οι εξαγωγές όπλων θα περιοριστούν και θα αποκλειστούν χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο της Υεμένης

Ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Γερμανία μέσω των οικογενειακών επανενώσεων θα φτάνει τους 1.000 ανά μήνα.

Δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα των τεχνολογικών κολοσσών όπως, η Google, Apple, Facebook  και Αmazon

Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι διεθνείς στόχοι για την κλιματική αλλαγή

Θα απαγορευτούν συγκεκριμένα φυτοφάρμακα