Back to top

Κύπρος:«Δίκαιη μοιρασιά» του φυσικού πλούτου ζητά ο Ακιντζί..

12/06/2019 - 20:16

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μετά από μια μακρά σιωπή για την οποία δέχθηκε και κριτική από ακραίες δυνάμεις στα κατεχόμενα, προέβη σε δηλώσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε μια εμφανή προσπάθεια να στείλει τα δικά του μηνύματα αναφορικά με την κρίση που προκαλεί η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της άσκησης έρευνας και διάσωσης «Τζανέρ Γκιόνελι» στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Ιλαρίωνα, ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε κατ’ αρχήν πως «η στασιμότητα στις συνομιλίες δεν σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται αυτήν την στιγμή στα ανοιχτά της Κύπρου».

Παράλληλα τόνισε πως η Τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί την κορύφωση της έντασης αλλά τον «δίκαιο καταμερισμό των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και την μετεξέλιξη της περιοχής σε περιοχής ειρήνης».

Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί πρόβαλε την άποψη ότι με τις κινήσεις της, η Ε/κ πλευρά δεν αφήνει πολλές επιλογές για την Τουρκία και την Τ/κ κοινότητα, τονίζοντας τα εξής:

«Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να πράξουν με τον ίδιο τρόπο. Τονίζω όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το χέρι μας για συνεργασία σε περίπτωση που διαπιστώσουμε το παραμικρό σημάδι για συνεργασία, συνεταιρισμό και σύμπραξη. Ωστόσο, δυστυχώς συμβαίνουν εξελίξεις, ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει προσπάθεια για να παραμείνουν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία έξω από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ενέργειες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της περιοχής. Σε αυτή τη γεωγραφία υπάρχουν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία. Θεωρώ χρήσιμο να το τονίσω».

Ακολούθως, ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε πως «ανέκαθεν υπογραμμίσαμε και τονίσαμε ένα σημείο. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους μας. Αυτό γίνεται αποδεκτό. Ωστόσο, στο στάδιο της πράξης αντιμετωπίζουμε μια ε/κ πλευρά που ισχυρίζεται ότι «πρόκειται για ζήτημα που αφορά την κυριαρχία μας. Την περίοδο που συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις, επισημάναμε στους ίδιους με επιμονή ένα σημείο-πρόταση. Ελάτε να συνεργαστούμε για την εξασφάλιση αυτού του πλούτου που ανήκει σε όλους μας, να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα». Δυστυχώς δεν το αποδέχτηκαν. Δεν αποδέχθηκαν επίσης, τον κοινό σχεδιασμό του εγχειρήματος. Και έτσι συνέχισαν τις μονομερείς ενέργειες τους».

Καταλήγοντας ο Μ. Ακιντζί σημείωσε πως «εμείς δηλώσαμε ότι σε περίπτωση που πράξετε με αυτόν τον τρόπο, η ΤΔΒΚ και η Τουρκία δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο. Δηλώσαμε ότι σε περίπτωση που φτάσετε στο στάδιο της γεώτρησης και εμείς θα προχωρήσουμε σε γεώτρηση. Σήμερα διανύουμε αυτό το στάδιο», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Για δύο κράτη μιλά ο Τατάρ

Σε αντίθεση με τον Ακιντζί, ο νέος λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, επέμενε σε ακραίες τοποθετήσεις.

Οι Ε/κ πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι Τουρκία και ψευδοκράτος αγωνίζονται σε συνεργασία ως ένα σώμα, είπε προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός για «παιχνίδια» που έχουν ως στόχο να βλάψουν αυτές τις σχέσεις».

Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ε. Τατάρ είπε ότι υπάρχουν δύο ισότιμες κοινότητες στο νησί, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και ότι οι Ε/κ πρέπει να δεχτούν τους Τ/κ, όπως οι Τ/κ αποδέχονται την ε/κ κοινότητα.

Υποστήριξε, τέλος, ότι η διαδικασία της ομοσπονδίας στο Κυπριακό έχει τελειώσει και ότι η λύση των δύο κρατών πρέπει να έρθει στο τραπέζι.