Back to top

Κύπρος: Τα σχέδια της Τουρκίας για την Αμμόχωστο..

14/09/2019 - 19:36
Τα όσα ο Κουντρέτ Οζερσάι εμφανίζει εδώ και καιρό ως κινήσεις για άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου ενδεχομένως να είναι ένα αφήγημα που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές του βλέψεις. Στόχος του Κουντρέτ Οζερσάι και αυτό ήταν που συζήτησε με την Τουρκία και άρχισε να προωθεί τους τελευταίους μήνες, είναι η δημιουργία μιας νέας πόλης.
 
Η νέα αυτή πόλη, με υπερσύγχρονα κτίρια και πύργους πολλών ορόφων, δεν θα είναι στην ίδια περιοχή που βρίσκεται σήμερα η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Διπλωματικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις Οζερσάι (τις οποίες ο ίδιος φροντίζει να εκμυστηρεύεται) μας αποκάλυψαν ότι η περιοχή την οποία έβαλε στο μάτι το κατοχικό καθεστώς είναι το παραθαλάσσιο μέτωπο που επεκτείνεται βορείως της σημερινής πόλης μέχρι και την αρχαία Σαλαμίνα και σε βάθος μέχρι την περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Κουντρέτ Οζερσάι παρουσίασε «το όραμα του» για την Αμμοχώστο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο Απρίλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Οζερσάι πήγε στην Άγκυρα καλά προετοιμασμένος έχοντας στη βαλίτσα του και τα απαραίτητα κίνητρα που θα μπορούσαν να ελκύσουν επενδυτές.
Παρουσίασε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία η περιοχή βορείως της Αμμοχώστου μέχρι και την αρχαία Σαλαμίνα θα μπορούσε να αναπτυχθεί οικοδομικά δημιουργώντας μια σύγχρονη πόλη. Και το κίνητρο: τα έργα οικοδόμησης αυτής της περιοχής να τα αναλάβουν μεγάλες εταιρείες της Τουρκίας. Πρόταση η οποία στόχευε στους «φίλους του Ερντογάν» οι οποίοι φροντίζουν να αναλαμβάνουν «πολλά μεγάλα έργα» εντός και εκτός Τουρκίας.
 
 Με αυτό το κίνητρο ο Κουντρέτ Οζερσάι πίστευε και πιστεύει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη από πλευράς Τουρκίας, προβαίνοντας παράλληλα και σε ανοίγματα προς τη ξένη αγορά. Ο όλος σχεδιασμός δεν περιορίζεται μόνο στις τουρκικές φιλο-Ερντογανικές εταιρείες, αλλά στοχεύει και σε ξένους επενδυτές κυρίως από Ρωσία και Κίνα. Δύο χώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έδειξαν να έχουν ένα επενδυτικό/οικοδομικό ενδιαφέρον στην Κύπρο.
 
Ο τρίτος παράγοντας στον οποίο το κατοχικό καθεστώς στοχεύει είναι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα περί ανοίγματος της Αμμοχώστου φαίνεται πως πρόκειται για κινήσεις οι οποίες στοχεύουν στην εμπλοκή και Ελληνοκυπρίων στα επενδυτικά έργα. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθούν σ’ ένα κατοπινό στάδιο χοντρές αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων στις επηρεαζόμενες περιοχές. Ενώ δεν αποκλείεται να αναζητηθεί και συμμετοχή Ελληνοκυπρίων σε έργα. Συμμετοχή που δεν θα γίνει, φυσικά, απευθείας με τουρκικές εταιρείες αλλά κάλλιστα μπορεί να γίνει μέσω τρίτης οδού, δηλαδή με ρωσικές ή κινεζικές εταιρείες.
 
Γιατί η συγκεκριμένη περιοχή
 
Η παραλία στην συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ότι είναι ίσως η καλύτερη της Μεσογείου και από μόνη της μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Με την προσθήκη των κατάλληλων ξενοδοχειακών μονάδων και υποδομών.
 
Επιπρόσθετα μεγάλο μέρος της περιοχής αυτή είναι χαλίτικη γη και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει πρόβλημα προσφυγών και αποζημιώσεων.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για το κατοχικό καθεστώς το «μεγαλύτερο εμπόδιο» που πιστεύει πως έχει να αντιμετωπίσει είναι το στρατόπεδο στην περιοχή «Καράολος». Το στρατόπεδο αποτελεί σήμερα έδρα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.
 
Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που το έκτισαν οι Βρετανοί στη διάρκεια της αγγλοκρατίας και το οποίο στη συνέχεια πέρασα σε χέρια της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.
 
Το «εμπόδιο Καράολος» το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να το ξεπεράσει πιέζοντας την απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης που εδρεύει εκεί.
 
Όσον αφορά τις πολυκατοικίες και τα ξενοδοχεία που παραμένουν ερημωμένα για 45 χρόνια θεωρείται σχεδόν βέβαιο με διάφορα προσχήματα θα κατεδαφιστούν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία ότι έχουν καταστεί επικίνδυνα.
 
Μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά θα αποτελεί καθάρισμα ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου που θα ξεκινά από τη Σαλαμίνα και θα φτάνει μέχρι τη Δερύνεια.
 
Και βεβαίως πολιτικές βλέψεις
 
Όλα αυτά ο Κουντρέτ Οζερσάι τα έχει σχεδιάσει προκειμένου να εξασφαλίσει νίκη στις «εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη για την ανάδειξη νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πιστεύει πως η ανάπτυξη της Αμμοχώστου θα είναι γι’ αυτόν το εισιτήριο που θα τον οδηγήσει στην «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος.
 
Μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται να επιτυγχάνει ο Κουντρέτ Οζερσάι είναι να εκτελεί με επιτυχία «καθήκοντα ξεναγού» για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου σε όποιον επισκέπτεται τα κατεχόμενα από την Τουρκία. Γιατί τους Τουρκοκύπριους και όσους συμμετέχουν στις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν φαίνεται να τους κερδίζει.
  
Ανδρέας Πιμπίσιης  Φιλελεύθερος