Back to top

Κύπρος και Ισραήλ ένα βήμα πριν από την διεθνή διαιτησία για τα αποθέματα στην «Αφροδίτη»

02/05/2018 - 11:56
Σύμφωνα με την εφημερίδα Globes επικαλούμενη δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, Κύπρος και Ισραήλ ενδεχομένως να αιτηθούν διεθνούς διαιτησίας κατά τους επόμενους μήνες, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τον διαχωρισμό και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο «12» στην πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα λοιπόν με το εν λόγω δημοσίευμα, μετά από παρέλευση επτά ετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, έχει υπάρξει ουσιαστική και σημαντική πρόοδος προς μια υπογραφή συμφωνίας για την εμπορική ανάπτυξη και εκμετάλλευση του «Αφροδίτη».
Το άρθρο αναφέρει πως «Το Υπουργείο  Ενέργειας  του Ισραήλ εκτιμά την ποσότητα αερίου στο ισραηλινό τμήμα στα 7-10 BCM, ενώ το αέριο στο κυπριακό τμήμα του ταμιευτήρα – δεξαμενής, το οποίο ανήκει στην ισραηλινών συμφερόντων Delek υπολογίζεται στα 100 BCM. Δεδομένου όμως ότι το φυσικό αέριο στην ισραηλινή πλευρά του ταμιευτήρα «Yishai» αποτελεί μέρος μιας ενιαίας γεωλογικής δεξαμενής, η παραγωγή του εξαρτάται από συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών».
Κανονικά η συμφωνία συνεκμετάλλευσης θα έπρεπε να είχε υπογραφεί μόλις λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων, αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ. «Το κράτος δεν εγκατέλειψε την προοπτική ανάπτυξης του ταμιευτήρα Yishai και δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του, ακόμη κι αν αυτό είναι σχετικά μικρό», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας τους Ισραήλ στην Globes, συμπληρώνοντας πως «Το κράτος δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του ούτε από το φυσικό αέριο ούτε από τα έσοδα από τη δεξαμενή της «Αφροδίτης» και δεν μπορεί επίσης να το πράξει στο όνομα των εταιρειών που την κατέχουν»», κάποιες εκ των οποίων όπως η Delek είναι ισραηλινών συμφερόντων.
Ακριβώς λόγω της απουσίας συμφωνίας διανομής, το Ισραήλ συνεχίζει νααρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να προβεί σε ανάπτυξη της «Αφροδίτης», καθώς απάντληση φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο κοίτασμα αυτομάτως θα σημάνει απάντληση αερίου και από τον ταμιευτήρα Yishai, αναφέρει ενδεικτικά η Globes.
«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που δυστυχώς συνεχίζονται επί αρκετά χρόνια, ωστόσο πρόσφατα καταλήξαμε σε συμφωνία με τους Κυπρίους η οποία φαντάζει λογική. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι δύο πλευρές, ο διεθνής διαιτητής θα καθορίσει τα ποσοστά που θα διαμοιρασθούν μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου» , δήλωσε ο Γιουβάλ Στάινιτς, με την υποσημείωση βέβαια ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τις ισραηλινές, όσο και από τις κυπριακές Αρχές. «Πρώτα απ ‘όλα, θα επιτρέψουμε σε εταιρείες και από τις δύο πλευρές να διεξαγάγουν συζητήσεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συνενόηση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα προκύψει διεθνής διαιτησία εντός των επομένων μηνών».
«Για εμάς, μια τέτοια συμφωνία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Αφροδίτης και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξή της», συμπληρώνει ο Στάιντιτς προσθέτοντας ότι «Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για αυτό, επειδή φέρνει πιο κοντά την κατασκευή ενός αγωγού στην Ευρώπη και τις εξαγωγές στην Αίγυπτο, αν χρειαστεί αργότερα ένας αγωγός στη χώρα αυτή. Αυτό σημαίνει χρήματα για το κράτος – αυτό δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφρά».
Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσίεύματα οι κάτοχοι δικαιωμάτων στο Yishai, η Israel Opportunity Energy Resources LP, η Nammax Oil and Gas Ltd., η Eden Energy Discoveries Ltd. και η AGR Petroleum Services Holdings AS, ζήτησαν γραπτή απάντηση από τον Επίτροπο Πετρελαίου Yosi Wurzburger στην ερώτηση: πώς το Ισραήλ σκοπεύει να διαφυλάξει τα δικαιώματά του.