Back to top

Κλιμακώνεται η γαλλοτουρκική κόντρα

28/10/2020 - 09:47

Στα άκρα οδηγείται η γαλλοτουρκική κόντρα με τις δύο πλευρές να μην δείχνουν διάθεση να κάνουν βήματα υποχώρησης.

Χθες η Γαλλία κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μην αγοράσουν ξανά γαλλικά αγαθά, καθώς συνέχισε να εγκαλεί τον Γάλλο ομόλογό του, τον οποίο προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο, για την στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους. Παράλληλα κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».

Ο Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα  ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία «σε κρίση». Μάλιστα με την άδεια του Γάλλου προέδρου σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ φώτισαν κυβερνητικά κτίρια, ως απάντηση στον θρησκευτικό φανατισμό, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί.

Στο μεταξύ μια γελοιογραφία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το εξώφυλλο του τεύχους αυτής της εβδομάδας του Charlie Hebdo, που κυκλοφορεί σήμερα, όπως γνωστοποίησε στο Twitter η σατιρική γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα.

Το tweet της εφημερίδας εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας για το εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας. Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σήμερα  το σκίτσο κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

«Η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Αντιδράσεις για το μποϊκοτάζ

Αντίθετο με το πνεύμα των διπλωματικών και εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του RTL. Παράλληλα, ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι' αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

 «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς, που ανήρτησε ένα σατιρικό σκίτσο του Τούρκου προέδρου στο Twitter.

«Έχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών», δήλωσε σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας NOS.

Να σημειωθεί ότι ο Ρόυτε είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στόχου προσωπικών επιθέσεων εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε σε μποϊκότάζ των γαλλικών προϊόντων.