Back to top

Κινητικότητα παρουσιάζουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας…

09/02/2020 - 19:38

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να αγοράσει φυσικό αέριο. Είναι επιθυμητό αυτό να γίνει με τις καλύτερες τιμές» είπε στην εφημερίδα VZGLYAD ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Γιούρι Κβάσνιν. Έτσι σχολίασε τη δήλωση του επικεφαλής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το ότι η Αθήνα επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων με την Μόσχα, που στηρίζεται στην μακρά ιστορία και την κοινή ορθόδοξη πίστη.

Παρά τις δυσκολίες, οι οποίες έχουν προκύψει στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις, μεταξύ αυτών και το εκκλησιαστικό ζήτημα, υπάρχει συγκεκριμένο οικονομικό ενδιαφέρον στην συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος. Πρωτίστως από την ελληνική πλευρά, διότι η οικονομία της χώρας είναι προσανατολισμένη στην εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας» – είπε ο επικεφαλής του τομέα ερευνών της Ε.Ε. στο Ινστιτούτο Γιούρι Κβάσνιν.


Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας όταν ρωτήθηκε αν οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι στο μηδέν, απάντησε τρεις φορές όχι. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναγνώρισε ότι τις σχέσεις με τη Ρωσία περιπλέκει η υπόθεση του Αλέξανδρου Βίνικ.

Ο υπουργός στην πραγματικότητα απέφυγε το ζήτημα της ενδο-ορθόδοξης κρίσης για την αναγνώρισης της σχισματικής «Ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας» (ΟΕΟυ). Ο Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει σχέση με τις θέσεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, ο οποίος είναι Τούρκος υπήκοος. Αλλά η Ελλαδική εκκλησία, που έχει κρατική υπόσταση [η επίσημη εκκλησία], ήδη από τον Οκτώβριο υποστήριξε τον Βαρθολομαίο και αναγνώρισε την ΟΕΟυ.


Ο Δένδιας δεν ανέφερε επίσης ούτε λέξη για το διπλωματικό «κατασκοπευτικό» σκάνδαλο, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2018 που έληξε με την αμοιβαία απέλαση διπλωματών. Κατά τη γνώμη του Κβάσνιν, η Αθήνα άρχισε να μιλά για διευθέτηση των σχέσεων με την Ρωσία, διότι ενδιαφέρεται για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Το μερίδιο του φυσικού αερίου αυξάνεται στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανακοίνωση της Ελλάδας να σταματήσει τη χρήση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας. «Προφανώς η Ελλάδα πρέπει να αγοράσει φυσικό αέριο από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και από την Ρωσία. Αυτό θα ήθελε να το κάνει σε πολύ καλές τιμές. Ως εκ τούτου, το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα και την ωθεί στην εντατικοποίηση της σχέσης με τη Ρωσία».


Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη ροή των Ρώσων τουριστών. Ο τομέας αυτός είναι ένας από τους βασικότερους για τα έσοδα της χώρας. Εκτός αυτού, ενδιαφέρεται στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, αλλά όχι σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς. Γι’ αυτούς δίνεται προτίμηση σε επενδυτές από τις ευρωπαϊκές χώρες, και τις ΗΠΑ.

«Υπάρχει έδαφος για συνομιλίες και καλοπιάσματα εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τη Ρωσία. Πρωτίστως στην σφαίρα της οικονομίας, διότι στο πολιτικό πεδίο η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να προσανατολίζεται περισσότερο στη συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και επίσης με χώρες της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

»Με αυτές εξελίσσεται πολύ γοργά η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που την στηρίζουν με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ. Γι’ αυτό στην πολιτική σφαίρα είναι απίθανο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, αλλά στη σφαίρα της οικονομίας είναι δυνατή η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Την παραμονή, κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης των διαπιστευτηρίων από την νέα Ελληνίδα πρέσβη Αικατερίνα Νασίκα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των Αθηνών, δήλωσε: «Η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο κρατών και αναμφίβολα ανταποκρίνεται στις αιώνιες παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας των λαών μας».