Back to top

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα ίσως πάρει «άλλον» δρόμο αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

01/01/2019 - 09:55

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά, ότι η αποφασιστικότητά του για την επίτευξη της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου δεν έχει μειωθεί, αλλά -- έσπευσε να προσθέσει -- η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, να μπει σε «νέο δρόμο» εάν οι ΗΠΑ δεν μειώσουν την πίεση που ασκούν στην Πιονγκγιάνγκ και δεν άρουν την απαίτησή της εκείνη να προχωρήσει μονομερώς.

Θα καταγραφόταν ταχύτερη πρόοδος προς την αποπυρηνικοποίηση εάν η Ουάσινγκτον έκανε ανταποδοτικές κινήσεις, διαβεβαίωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οποτεδήποτε το θελήσει ο μεγιστάνας, για να υπάρξουν αποτελέσματα που προεξόφλησε πως θα χαιρέτιζε η διεθνής κοινότητα.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει «καμία άλλη επιλογή παρά να εξερευνήσει έναν νέο δρόμο για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση «κάνει λάθος υπολογισμό για την υπομονή του λαού μας, προσπαθήσει να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι, συνεχίσει να μας πιέζει χωρίς να τηρεί την υπόσχεση που έκανε μπροστά σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Κιμ.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει ο χρησμός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας περί «νέου δρόμου».

Ακόμη, ο Κιμ προέτρεψε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να σταματήσουν «τελείως» τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν τακτικά, ενώ προειδοποίησε εναντίον της μεταφοράς «στρατηγικών» στρατιωτικών πόρων (σ.σ. πυρηνικών όπλων) στην κορεατική χερσόνησο.

Την Κυριακή, ο Κιμ τόνισε σε επιστολή του που επιδόθηκε στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ότι θέλει να συναντώνται συχνότερα το 2019 για να προωθήσουν την υλοποίηση μέτρων για την «ειρήνη και την ευημερία» στη χερσόνησο.

Ο Κιμ και ο Τραμπ δεσμεύθηκαν να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση και την οικοδόμηση «διαρκούς και σταθερής» ειρήνης στην ιστορική συνάντηση κορυφής που έκαναν στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου 2018. Αλλά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα έκτοτε.

Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ δήλωσε πως προβλέπει ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ στις αρχές της νέας χρονιάς, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει ξεκάθαρα βήματα προς τον τερματισμό των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

Οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν μέχρι τώρα να απέχουν πολύ. Η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει η Ουάσινγκτον να αρχίσει να αίρει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλει, να υπογραφτεί μια συμφωνία ειρήνης που θα κλείσει επίσημα το κεφάλαιο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), ο οποίος τερματίστηκε απλά με μια εκεχειρία, καθώς και εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Η Ουάσινγκτον από την άλλη διαμηνύει ότι η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που ασκούν η ίδια και ο ΟΗΕ δεν θα λάβει τέλος πριν από την «πλήρη και επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.