Back to top

Καθοριστική για την Ελλάδα η εμπιστοσύνη των αγορών, γράφει η FAZ

17/07/2018 - 13:42

«Για την κυβέρνηση Τσίπρα η ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου σημαίνει ότι σταματούν οι πιέσεις για νέες περικοπές και νέες θυσίες και έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπνεύσει και προπαντός να αναπτυχθεί, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Μετά την κρίση έρχεται η ανάπτυξη». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Στο χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν μερικές επιχειρήσεις με ελκυστικά μερίσματα».

Επειδή στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται πλέον η ανάπτυξη και όχι, όπως παλαιότερα, η ανάκαμψη από τη κρίση γίνεται εδώ και μήνες λόγος για αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με επενδύσεις στην Ελλάδα. Εξαγοράστηκαν ξενοδοχεία, νοσοκομεία, ακόμα και συμμετοχές του δημοσίου στον ΟΣΕ, τα διυλιστήρια Motor Oil ή τα ναυπηγεία. Στη συνολική εικόνα μιας χώρας ελκυστικής για επενδυτές ταιριάζει ότι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση αεροδρομίων και λιμανιών. Την ίδια στιγμή ιδιώτες επενδυτές στρέφονται κυρίως σε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την ενοικίαση μέσω Airbnb, γράφει η Deutsche Welle.

Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo

«Τα κεφάλαια αυτά όμως δεν περνούν μέσα από οικονομικούς θεσμούς, μιας και πρόκειται για άμεσες ξένες επενδύσεις», διαπιστώνει επικεφαλής οικονομολόγος μεγάλης ελληνικής τράπεζας μιλώντας στην FAZ. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι, κατά την εκτίμησή του, πολύ μικρό, με περιορισμένη ρευστότητα και δεν διαθέτει αρκετές ελπιδοφόρες επιχειρήσεις. Όποιος όμως θέλει να επενδύσει εκεί έχει μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως τις εταιρίες Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo.

Κατά την άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank Τάσου Αναστασάτου «στην Ελλάδα όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη των αγορών. Η άνοδος των αναπτυξιακών ρυθμών τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από την οικονομική πολιτική, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένη σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν βιώσιμο το χρέος και εγγυώνται την ανάπτυξη». Πρόσφατα η Eurobank εξέδωσε έρευνα σύμφωνα με την οποία επενδύσεις 22 δις σε τουρισμό, logistics και ενέργεια θα μπορούσαν να αποδώσουν διπλά ή τριπλά οφέλη για το ΑΕΠ. Ακόμα όμως και ελληνικά ομόλογα δίνουν προοπτική κέρδους στους επενδυτές, πιστεύει ο Τάσος Αναστασάτος, αλλά και άλλοι επικεφαλείς οικονομολόγοι: «Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι διπλάσιο από της Πορτογαλίας και τριπλάσιο από της Ισπανίας παρά το γεγονός ότι πολλά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι παρόμοια» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank. «Τη διαφορά κάνει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών».

taz: «Ο εκβιασμός του Σαλβίνι»

Η taz γράφει με αφορμή την απόφαση χωρών της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες από πλοίο με 450 άτομα που διασώθηκαν πριν λίγες μέρες στη Μεσόγειο: «Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών εξεβίασε στην ουσία τις χώρες της ΕΕ κρατώντας όμηρους τους πρόσφυγες κάτω από τον καυτό ήλιο μέσα σε δύο πλοία. Κατάφερε έτσι αυτό στο οποίο απέτυχαν οι προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις. Να αποσπάσει την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων. Ο Ματέο Σαλβίνι εμφανίζεται τώρα ως ο πολιτικός που κατάφερε να ανοίξει για λίγο τα εσωτερικά σύνορα για πρόσφυγες. Κι ας επιδιώκει ο ίδιος, με την πολιτική των κλειστών λιμανιών, ακριβώς το αντίθετο. Στο τέλος όμως η Ευρώπη αποδεχόμενη 250 από τους συνολικά 450 πρόσφυγες παίζει το παιχνίδι του ιταλού υπουργού. Οι χώρες της ΕΕ δρουν με ανθρωπιά, υπηρετούν ωστόσο έτσι μια απάνθρωπη πολιτική».