Back to top

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με την αύξηση του πληθωρισμού

28/06/2021 - 08:39

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ένα «τρομακτικό», κατά το Politico, καθήκον τους καλοκαιρινούς μήνες: να πείσει τους Αμερικανούς που αγωνίζονται να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή ότι η άνοδος των τιμών σε όλα, από βενζίνη και φαγητό έως αεροπορικά εισιτήρια δεν θα διαρκέσει.

Οι Ρεπουμπλικάνοι - βλέποντας μια πιθανή επανάληψη του «Καλοκαιριού Ανάκαμψης» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα του 2010, όταν η οικονομία ξαφνικά υποχώρησε μετά την ανάδυση από τη Μεγάλη Ύφεση - χρησιμοποίησαν τις αυξήσεις των τιμών για να επιτεθούν στα σχέδια της διοίκησης για τις δημόσιες δαπάνες και στην απάντηση στην πανδημία.

Αυτό θα ασκήσει πίεση στον Λευκό Οίκο τους επόμενους μήνες προκειμένου να πειστούν οι Αμερικανοί ότι παρά τις πρόσφατες οπισθοδρομήσεις, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων από το αναμενόμενο κερδών στην εργασία, η οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να είναι απογοητευτική για ορισμένους οικονομολόγους, αλλά αξιωματούχοι του κ. Μπάιντεν σημειώνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται. Ο πληθωρισμός πλήττει τους καταναλωτές, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) θεωρεί ότι είναι παροδική. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μήνες για παραδόσεις επίπλων και συσκευών, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομία επιστρέφει πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Και η διοίκηση θέλει να «ρίξει» τρισεκατομμύρια περισσότερα στην οικονομία, με επιλογές για την παιδική μέριμνα και άλλα οφέλη για τους εργαζόμενους, ειδικά σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

«Από την αρχή, ήμασταν σαφείς ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί καθώς το σχέδιο διάσωσης μάς έδωσε όπλα και επιταγές στις τσέπες», δήλωσε ο Τζάρεντ Μπερστάιν, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν. «Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι πιέσεις τιμών είναι πάνω μας φθίνει: Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη, με ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους που τελικά έχουν κάποια διαπραγματευτική επιρροή».

Ο βαθμός στον οποίο ο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος μπορούν να απορρίψουν αυτό το επιχείρημα θα καθορίσει εάν μια πρόσφατη πτώση στη δημοτικότητα και αποδοχή του προέδρου αποδεικνύεται προσωρινή ή υποδηλώνει έναν προβληματισμό που θα μπορούσε να θέσει τους Δημοκρατικούς σε σοβαρό κίνδυνο στα μέσα του 2022.

Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Monmouth έδειξε ότι η δημοφιλία και η αποδοχή του κ. Μπάιντεν έπεσε στο 48% από 54% τον Απρίλιο, με το 47% των Αμερικανών να «ανησυχούν πολύ» για την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τους συνολικούς αριθμούς δημοσκόπησης από το FiveThirtyEight, το 52,7% των ψηφοφόρων εγκρίνει τη δουλειά που κάνει ο Μπάιντεν, κάτω από το υψηλό του 55% στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι οικονομολόγοι προτείνουν ότι, ενώ οι μειώσεις είναι μικρές, αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για τις υψηλότερες τιμές και τον πιθανό αντίκτυπο των σχεδίων του Τζο Μπάιντεν για τις δαπάνες.

«Το ζήτημα αυτή τη στιγμή αφορά πραγματικά την ψυχή των ανθρώπων και το πώς αισθάνονται γι 'αυτό και πόσο επίμονες θα είναι όλες αυτές οι υψηλότερες τιμές», δήλωσε η Ρουμπέλα Φαρόκι, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην ερευνητική εταιρεία High Frequency Economics. «Για τον Λευκό Οίκο είναι μια δύσκολη κατάσταση και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διατηρήσουν τα μηνύματά τους ότι αυτό είναι όλα προσωρινό και θα διευκολύνει. Αλλά αν δεν το κάνει, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να δράσει και αυτό σίγουρα θα επιβραδύνει την οικονομία.»