Back to top

ΗΠΑ-Γαλλία έτοιμες για χτύπημα στη Συρία: Ο «δολοφόνος των υποβρυχίων» στη Μεσόγειο

11/04/2018 - 20:36

Στρατεύματα που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, εκκενώνουν τα κύρια αεροδρόμια και τις αεροπορικές βάσεις, που είναι ακόμα υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Εν τω μεταξύ, το πολεμικό αεροσκάφος P-8 Poseidon, ο «δολοφόνος των υποβρυχίων», ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης, έχει ανακαλύφθηκε από ιστοσελίδες παρακολούθησης αεροσκαφών σε πτήση προς τη δυτική ακτή της Συρίας. Eκτελεί πτήσεις στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, όπου είναι η ρωσική αεροπορική βάση Hmeymim και η λογισμική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς. Σύμφωνα με το « Interfax », αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα παρακολούθησης της Δυτικής Αεροπορίας. Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος με αριθμό 168 439 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Sigonella στο ιταλικό νησί της Σικελίας, και είναι τώρα σε υψόμετρο 8.000 μ. και ίπτααται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την αεροπορική βάση Hmeymim και από τη βάση του ρωσικού Ναυτικού στην Ταρτούς.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, προειδοποίησε τη Ρωσία την Τετάρτη για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία, ως απάντηση σε μια επίθεση, πιθανώς, με χημικά που διέταξε ο Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «ζώο». «Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα κατευθυνθούν στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα έρχονται, ωραίοι, νέοι και "έξυπνοι"», γράφει σε ένα πολεμικό τουίτ την Τετάρτη. Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ένας Ρώσος πρεσβευτής απειλούσε να καταρρίψει πυραύλους που θα εκτοξευθούν σε κυβερνητικές βάσεις.

Το P-8A, το οποίο ταξίδευε προς τη Συρία, θα μπορούσε να παρακολουθεί τις φιλοκυβερνητικές και τις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις, πριν από μια αεροπορική επιδρομή.

Το Boeing P-8 Poseidon (πρώην Multimission Maritime Aircraft ή MMA ) είναι ένα στρατιωτικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε για το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών (USN). Το αεροσκάφος έχει αναπτυχθεί από την Boeing Defense, Space & Security, και τροποποιηθεί από το 737-800ERX. Το P-8 διεξάγει ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), πόλεμο εναντίον πλοίων στην επιφάνεια της θάλασσας (ASUW) και ναυτικό αποκλεισμό, μαζί με μια ικανότητα έγκαιρης αυτοπροστασίας (EWSP), γνωστή και ως ηλεκτρονικό μέτρο στήριξης (ESM). Αυτό συνεπάγεται τη μεταφορά τορπιλών, ανθυποβρυχιακές νάρκες, πυραύλους Harpoon και άλλα όπλα. Είναι σε θέση να πέσει και να παρακολουθεί ηχοσημαντήρες, ένα σχετικά μικρό αναλώσιμο σύστημα σόναρ το οποίο ρίπτεται από αεροσκάφη ή ελικόπτερα του ναυτικού που συμμετέχουν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις ή σε υδροακουστικές έρευνες. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε συνδυασμό με το drone MMR-4C Triton Maritime Surveillance της Northrop Grumman.

Eurocontrol: Πιθανός βομβαρδισμός στις επόμενες 72 ώρες

Ο ΟΗΕ εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος, δεν υπάρχει συμφωνία στο διπλωματικό τραπέζι για την υποτιθέμενη χημική επίθεση. Οι διπλωματικοί ελιγμοί που αποτυγχάνουν, οι στρατιωτικοί ελιγμοί που αυξάνονται. Ελεγχόμενο και παρενοχλημένο από ρωσικά τζετ χαμηλού υψομέτρου, το αμερικανικό αντιτορπιλικό, Donald Cook, πλέει γρήγορα τα νερά της Μεσογείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στρατιωτική αντίδραση των ΗΠΑ είναι μόνο θέμα ωρών, σύμφωνα με το Eurocontrol.

Το αμερικανικό  USS Donald Cook


USS-Donald-Cook-DDG-75

Γάλλοι κυνηγοί έτοιμοι για απογείωση

Μαχητικά Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ήδη "στο δρόμο" για τη βάση του Saint-Dizier σε περίπτωση πιθανής εντολής του Προέδρου Μακρόν να απογειωθούν για τον ουρανό της Συρίας, γράφει σήμερα η Le Figaro. Ακόμη και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσαν να διατεθούν για πιθανή επίθεση ενάντια στους στόχους του καθεστώτος Άσαντ, προσθέτει η εφημερίδα. Η φρεγάτα Aquitaine, μία από τις πιο σύγχρονες στο γαλλικό στόλο, έχει τοποθετηθεί για λίγες μέρες στην ανατολική Μεσόγειο. Μια νέα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μακρόν-Τραμπ αναμένεται τις επόμενες ώρες για να βελτιώσει την κοινή στρατηγική.

Η γαλλική φρεγάτα Aquitaine