Back to top

Η Γερμανία κάλεσε τελευταία στιγμή την Τυνησία να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη..

19/01/2020 - 17:39

Η Γερμανία κάλεσε την τελευταία στιγμή, δύο ημέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την Τυνησία να συμμετάσχει αλλά η βορειοαφρικανική χώρα αρνήθηκε.

Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλο ντόρο μεταξύ μιντιακών ακτιβιστών και διπλωματικών συντακτών, που δημοσιεύουν την αρνητική απάντηση του τυνησιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρόσκληση αυτή με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου αποδεικνύει ότι οι Γερμανοί ψεύδονται στις δικαιολογίες τους αναφορικά με την Ελλάδα και επιβεβαιώνει την κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» που εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Γερμανία, για συγκρότηση κοινού ενεργειακού και γεωπολιτικού «μπλοκ» με Ρωσία και Τουρκία απέναντι σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Προσκαλώντας η Γερμανία την Τυνησία στη Διάσκεψη άφηνε απέξω μόνο την Ελλάδα από τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη.

Πρόκειται για ενέργεια ξεκάθαρα εχθρική προς την Ελλάδα από τη Γερμανία. Όχι ότι ξαφνιάζεται κανείς.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αυτή η γερμανική συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με τη σημερινή κυβέρνηση. Οποιαδήποτε κυβέρνηση κι εάν υπήρχε στην Αθήνα αυτό θα συνέβαινε.

Το πρόβλημα της Γερμανίας είναι η συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ και οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Όχι το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως μεταδίδει το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP (Tunis Afrique Presse), η Τυνησία απέρριψε την πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη του Βερολίνου που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της και την εκτίμησή της για την πρόσκληση που έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ.

«Η Τυνησία δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει στη διάσκεψη αυτή λόγω της καθυστέρησης της πρόσκλησης και λόγω της μη συμμετοχής της στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις για τη διάσκεψη που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του το Σάββατο.

Αναφέρεται επίσης ότι η Τυνησία επέμεινε ότι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών που υποστηρίζουν οποιεσδήποτε διεθνείς προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης.

Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε τη δέσμευση της Τυνησίας να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο, παράλληλα με άλλες χώρες που εργάζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Είναι προς το συμφέρον της Τυνησίας να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Λιβύη, για να μην αναφέρουμε το καθεστώς της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόεδρος της συνόδου της Ένωσης Αραβικών Κρατών.

«Η απόφαση της Τυνησίας να μην ανταποκριθεί ευνοϊκά στην πρόσκληση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (…) δεν θα εμποδίσει τη συνέχιση των συνεχών προσπαθειών της για την εδραίωση της ειρήνης και την προσέγγιση των διαφόρων λιβυκών κομμάτων».

Η Τυνησία έχει δεσμευτεί από την αρχή της κρίσης στη Λιβύη να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας και να ωθήσει τα λιβυκά κόμματα σε διάλογο (…) Παραμένει αφοσιωμένη στην προσέγγιση αυτή καθώς και σε μια πολιτική λύση που βασίζεται στην ελεύθερη βούληση του λαού της Λιβύης, μακριά από οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση.

Η Τυνησία βρίσκεται σε ίση απόσταση από όλους τους πρωταγωνιστές της Λιβύης.

Η αστάθεια της Λιβύης είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τυνησία (…) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα στα σύνορά της προκειμένου να τα εξασφαλίσει και να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια ενόψει μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της κρίσης στη χώρα αυτή.

Με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και τους ιστορικούς δεσμούς που δεσμεύουν και τους δύο λαούς, οι Λίβυοι θα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι στην Τυνησία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.