Back to top

Η διπλωματία των αγωγών στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν

09/12/2018 - 14:27

Έμφαση στις διμερείς επαφές στον χώρο της ενέργειας έδωσε στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο μετά τη συνάντηση του με τον έλληνα πρωθυπουργό.Συγκεκριμένα στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα,  είπε ότι η χώρα του προμηθεύει την Ελλάδα με πάνω από 50% του φυσικού αερίου και 10% του πετρελαίου.

"Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε μαζί με την Ελλάδα μεγάλα ενεργειακά έργα. Το ίδιο ισχύει για την πιθανότητα σύνδεσης της Νότιας Ευρώπης με τον Turkish Stream μέσω της Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, δεν απέκλεισε την ελληνική όδευση για το ρωσικό αέριο, παρά τα όσα ισχυρίστηκαν πρόσφατα οι Βούλγαροι περί επιλογής της δικής τους όδευσης από τη Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα συζητά αυτό το ζήτημα με τους Τούρκους και την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι έχει κατασκευαστεί αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας [ΤΑΡ], αλλά δεν έχει γεμίσει ακόμη με αέριο. "Μπορούμε να δούμε μαζί πως θα γεμίσουμε αυτή τη διαδρομή με προϊόν. Είναι ζήτημα που απαιτεί ξεχωριστή αντιμετώπιση κυρίως σε όρους οικονομικής βιωσιμότητας για τους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων. Όμως, είναι αρκετά εφικτό και δεν το αποκλείω. Αντιθέτως, το θεωρώ πολύ ρεαλιστικό".

Τσίπρας: Δύο μέτρα και σταθμά

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, το ρόλο της Ρωσίας και τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ότι αφορά τον ενεργειακό χάρτη είπε ότι συζητήθηκαν North Stream αλλά και η προοπτική του Turkish Stream που θα μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς Ιταλία και Ευρώπη. «Ένα έργο που σε συνδυασμό με άλλους αγωγούς αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής:

"Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή διαφοροποίησης πηγών και διόδων ενέργειας, η αρχή της διαφοροποίησης σημαίνει πολλαπλασιασμό πηγών και διόδων και όχι αποκλεισμός.

Εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρίως όταν προωθείται ο North Stream 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ε.Ε. διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εκεί με την Ιταλία κρατάμε μία σταθερή στάση εντός της Ε.Ε.

Θεωρούμε οτι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οτι δε μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς έχουμε προχωρήσει ήδη στην κατασκευή του 80% του TAP. Ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο αέριο. Θεωρώ ότι μία βέλτιστη λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο. Αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Είναι μία θέση που στηρίζουμε".