Back to top

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει τη στάση του στρατού της Μιανμάρ στην κρίση με τους Ροχίνγκια

14/11/2017 - 13:45

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την έρευνα του στρατού της Μιανμάρ για τις καταγγελλόμενες ωμότητες εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια, χαρακτηρίζοντάς την «συγκάλυψη» και ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα ανεξάρτητων ερευνητών και ερευνητών του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 600.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου εξαιτίας των διώξεων του στρατού της Μιανμάρ εναντίον τους στην Πολιτεία Ραχίν. Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τις διώξεις αυτές «εθνοκάθαρση».

«Για μια ακόμη φορά ο στρατός της Μιανμάρ προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις σοβαρές παραβιάσεις εις βάρος των Ροχίνγκια», δήλωσε ο James Gomes περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

«Υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία ότι ο στρατός έχει δολοφονήσει και βιάσει Ροχίνγκια και έχει κάψει τα χωριά τους», πρόσθεσε.

Εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε την Κυριακή τον στρατό της Μιανμάρ για οργανωμένους ομαδικούς βιασμούς και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά την περιοδεία του σε καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές.

Ο βιρμανικός στρατός επιμένει για την αθωότητά του και χθες ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ο στρατηγός Min Aung Hlaing , δημοσίευσε τα ευρήματα μιας έρευνας στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν εντοπίστηκαν περιστατικά φόνων Ροχίνγκια από τον βιρμανικό στρατό, βιασμών γυναικών ή βασανισμών αιχμαλώτων. Επίσης διαψεύδει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ πυρπόλησαν χωριά των Ροχίνγκια ή έκαναν χρήση «υπερβολικής βίας».

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson πρόκειται να επισκεφθεί αύριο Τετάρτη τη Μιανμάρ.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμό στα ταξίδια εναντίον επιχειρηματιών και στρατιωτικών και ο Tillerson αναμένεται να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στους στρατηγούς της Μιανμάρ, ενώ παράλληλα θα εκφράσει τη στήριξή του στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι συζήτησε για την κρίση με τους Ροχίνγκια με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια της συνόδους των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Μανίλα.

«Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να καταβληθούν ενισχυμένες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης, των ασφαλών, εθελοντικών, αξιοπρεπών και βιώσιμων επιστροφών (των προσφύγων) καθώς και την πραγματική συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων».

Στο μεταξύ την Παρασκευή ο διοικητής της Πολιτείας Ραχίν, ο αντιστράτηγος Μάουνγκ Μάουνγκ Σόε αντικαταστάθηκε. Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία της αντικατάστασής του, όμως ανώτερος αξιωματικός του τμήματος ενημέρωσης του στρατού επεσήμανε ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα.