Back to top

Γιατί έφυγε ο Χαφτάρ από τη Μόσχα- Νέες συγκρούσεις στα περίχωρα της Τρίπολης

14/01/2020 - 10:02

Ναυάγησε η προσπάθεια καταπαύσης του πυρός, την οποία προωθούσαν Ρωσία και Τουρκία με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να αποχωρεί από την Μόσχα.

Ο στρατάρχης αποχώρησε χωρίς να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας όταν του ζητήθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τα περίχωρα της Τρίπολης

Oι δυνάμεις του κατόπιν αιματηρών συγκρούσεων έχουν φτάσει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολη και έχουν αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τον Χαφτάρ, η προτεινόμενη συμφωνία αγνόησε “πολλές από τις απαιτήσεις του στρατού της Λιβύης”, αναφέρει το TASS παραπέμποντας στο τηλεοπτικό κανάλι του Al Arabiya.

Σύμφωνα με την Sky News – Arabiya, ο Χαφτάρ, σε έμμεσες συναντήσεις στη Μόσχα, επέμεινε στην ανάπτυξη των δυνάμεών του στην Τρίπολη και στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που βρισκόταν στο Τομπρούκ.

Στην Μόσχα, Ρωσία και Τουρκία επιχείρησαν να αναδειχτούν κυρίαρχες του παιχνιδιού στη Λιβύη. Ως γνωστόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί τον έλεγχο του λιβυκού ορυκτού πλούτου και ο Ταγίπ Ερντογάν τη συνέχιση της ισχύος της υπογραφής Σάρατζ στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι μέχρι χθες ο Τούρκος πρόεδρος φαινόταν να πετυχαίνει τον σκοπό του

Ζήτησε επίσης διεθνή παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός χωρίς καμία εμπλοκή της Τουρκίας και απαίτησε την άνευ όρων αποχώρηση των “μισθοφόρων που εισήχθησαν από τη Συρία και την Τουρκία”.χωρίς καν να στείλει στρατό, απλώς θέτοντας εαυτόν στο κέντρο των εξελίξεων.
Το κλίμα, ήταν εξαρχής τεταμένο. Ενδεικτικό αυτού ήταν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξήχθησαν χωριστά στη Μόσχα, καθώς κανείς από τους δύο Λίβυους ηγέτες δεν ήθελε να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον άλλον. Η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ και η τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε αντίστοιχη συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. Ο Χαλίφα Χαφτάρ, που είχε το στρατιωτικό πλεονέκτημα και θα ήθελε να καταλάβει την Τρίπολη και να πάρει την εξουσία, λέγεται ότι πιέστηκε ασφυκτικά από τη Μόσχα. Γι’ αυτό και ζήτησε προθεσμία για να απαντήσει εάν θα υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.