Back to top

Γαλλικό νομοσχέδιο κατά του «ριζοσπαστικού ισλαμισμού»

20/10/2020 - 08:41

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση πρόταση νόμου της δεξιάς πλειοψηφίας κατά του "ριζοσπαστικού ισλαμισμού", προκειμένου να καταχωρηθεί στο Σύνταγμα η υπεροχή των κανόνων της Δημοκρατίας, παρά την αντίθετη γνώμη της κυβέρνησης που κρίνει το κείμενο αναποτελεσματικό.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ και 23 αποχές - χωρίς μια ψήφο κατά-- έχει ωστόσο ελάχιστες πιθανότητες να συνεχίσει την κοινοβουλευτική του πορεία.

Τρεις ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό στην περιοχή του Παρισιού, του Σαμουέλ Πατί, καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί θεωρεί ότι "αυτό το κείμενο, ακόμη και αν η πρόθεση είναι κάτι παραπάνω από αξιέπαινη, δεν θα είναι σε θέση να λύσει τίποτα".

Το πρώτο άρθρο του προτεινόμενου νόμου σκοπεύει να κατοχυρώσει στο άρθρο 1 του Συντάγματος την αρχή ότι "κανένα άτομο ή καμία ομάδα δεν μπορεί να επικαλείται την καταγωγή του ή τη θρησκεία του για να εξαιρεθεί από τον κοινό κανόνα".

Το δεύτερο άρθρο υποχρεώνει τα πολιτικά κόμματα να σέβονται την αρχή της κοσμικότητας, όπως και τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, με στόχο τον αποκλεισμό των κοινοτικών κομμάτων από τη δημόσια χρηματοδότηση που προβλέπεται για τους υποψηφίους στις εκλογές.

"Η Δημοκρατία είναι σε κίνδυνο, όπως σπάνια ήταν" και "μια ακόμη φορά πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι", δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ.

"Οι στιγμές αυτές μας υποχρεώνουν να εργαστούμε μαζί", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος ωστόσο απέρριψε το κείμενο αυτό κρίνοντας το αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση "των μισητών δυνάμεων του σκοταδισμού και τη σύγχρονη μορφή που παίρνει με το πρόσωπο του ισλαμισμού".

Ιμάμης: Ο Πατί μάρτυρας της ελευθερίας έκφρασης

Ένας Γάλλος ιμάμης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο καθηγητής Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε επειδή έδειξε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στους μαθητές της τάξης του, έγινε μάρτυρας υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και κάλεσε τα τεμένη στη Γαλλία να προσευχηθούν για τον καθηγητή την Παρασκευή.

Ο Ασέν Σαλγκουμί, ιμάμης στο τέμενος στο προάστιο Ντρανσί του Παρισιού, προειδοποίησε ενάντια σε ισλαμιστές εξτρεμιστές και κάλεσε τους γονείς να μην προάγουν το μίσος για τη Γαλλία.

Αφήνοντας λουλούδια έξω από το σχολείο στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν, όπου ο 47χρονος καθηγητής Σαμουέλ Πατί μέρα μεσημέρι την Παρασκευή δολοφονήθηκε από έναν 18χρονο Ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής, ο Σαλγκουμί, συνοδευόμενος από στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ήρθε η ώρα για τη μουσουλμανική κοινότητα να ξυπνήσει ενώπιον των κινδύνων του ισλαμικού εξτρεμισμού.

«(Ο καθηγητής) είναι ένας μάρτυρας υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και ένας σοφός άνδρας που δίδαξε ανοχή, πολιτισμό και σεβασμό στους άλλους», δήλωσε ο Σαλγκουμί, ο οποίος ως πρόεδρος της Διάσκεψης Ιμάμηδων της Γαλλίας καλεί τακτικά σε διαθρησκευτική ανοχή.

Κάλεσμα για δράση

Πρόσθεσε πως οι μουσουλμανικές αρχές πρέπει να δουν τον αποκεφαλισμό ως ένα κάλεσμα για δράση.

«Επικεφαλής τεμενών, ιμάμηδες, γονείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ξυπνήστε, το μέλλον σας βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Γαλλία είναι καλά οργανωμένοι, τόνισε, και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το νομικό σύστημα και πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

«Πρέπει να τερματίσουμε τη συζήτηση της θυματοποίησης. Όλοι έχουμε δικαιώματα στη Γαλλία, όπως όλοι οι άλλοι. Οι γονείς πρέπει να λένε στα παιδιά τους για το καλό που υπάρχει σε αυτήν τη δημοκρατία», είπε.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο γαλλικό Ισλάμ, ο Σαλγκουμί είχε συναντήσεις με τον Γαλλο-μαροκινό ισλαμιστή μαχητή Αμπντελχακίμ Σεφριουί, δημιουργό ενός από τα βίντεο στα οποία ο πατέρας ενός κοριτσιού στο σχολείο κατηγορεί τον καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ότι προσέβαλε το Ισλάμ.

Το 2010, καθώς η Γαλλία συζητούσε τη νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας, ο Σεφριουί είχε προσπαθήσει να απομακρύνει τον Χαλγκούμι από το τέμενος στο Ντρανσί και ο Σαλγκουμί είπε ότι είχε τεθεί υπό αστυνομική προστασία γιατί είχε δεχτεί απειλές θανάτου.