Back to top

Εξοπλιστική «τρέλα» από την Τουρκία με αεροάμυνα και νέα πλοία

21/12/2022 - 13:29

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς για τις απειλές της Τουρκίας και τη νέα εξοπλιστική της άμυνα.

Για τη εξοπλιστική «τρέλα» που διαμηνύει η Τουρκία αλλά και για τη θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου μίλησε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Όσον αφορά την ανανέωση θητείας του αρχηγού ΓΓΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο κ. Καμπάς ξεκαθάρισε ότι «Επιτέλους η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μέγιστο της θητείας των αρχηγών και δεν το κάνει όπως στο παρελθόν, που έδιωξε κόσμο πολύ γρηγορότερα από ότι ήταν η θητεία τους».

Τα ελληνοτουρκικά ωστόσο φαίνεται να μονοπώλησαν τη συζήτηση καθώς η Άγκυρα δείχνει να εστιάζει στην τουρκική άμυνα κατασκευάζοντας drones και αντιαεροπορικά συστήματα καλύπτοντας έτσι το 50% της χώρας.

«Θέλουν να δείξουν ότι αναβαθμίζουν τα αντιαεροπορικά τους συστήματα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα δικά μας αεροπλάνα, τα οποία προφανώς είναι πολύ καλύτερα αυτή τη στιγμή» σχολίασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, αναφερόμενος επίσης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την Τρίτη 20/12, όπου εξετάστηκαν η αγορά κορβετών, η αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ και των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων Spike 'n' los.

Καμπάς υπέρ Μενέντεζ για τα F-16

Ο επίτιμος αρχηγός αναφέρθηκε και στους βαλλιστικούς πυραύλους Tayfun, τη νέα απειλή του Ερντογάν κατά της Ελλάδας χαρακτηρίζοντάς τις «ξεδιάντροπες» και ότι θα πρέπει να τις καταγγείλουν οι δημόσιοι φορείς.

«Δεν μπορεί μια χώρα σαν την Τουρκία, που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος και είναι και στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απειλεί την Ελλάδα. Θα πρέπει να δώσουμε πιο μεγάλη βαρύτητα στις ίδιες τις απειλές που έχουμε πλέον και να κατευθύνουμε και εμείς τις δικές μας εξοπλιστικές ανάγκες προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή αντιβαλλιστικά και αντιαεροπορικά συστήματα, που τα έχουμε ανάγκη».

Σχετικά με την αντίδραση του Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά της Άγκυρας, ο Κ. Καμπάς τον επαίνεσε για την στάση του ότι «δεν θα εγκριθούν τα F-16 στον Ερντογάν όσο συνεχίζει την επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας».

«Μόνο ένας Μενέντεζ στην Αμερική βγήκε και μίλησε πραγματικά έτσι όπως έπρεπε να μιλήσει η αμερικανική διοίκηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εναντίον της Τουρκίας αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο δημοσιογράφος Πιέρρος Τζανετάκος δήλωσε για τα Tayfun ότι θα χρειαστούν χρόνια για να κατασκευαστούν, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την στάση του ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα δεν είναι μια ανοχύρωτη χώρα, όσον αφορά τα αντιαεροπορικά και τα αντιπυραυλικά συστήματα [...] αυτή την στιγμή η προτεραιότητα της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και δη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το ουκρανικό μέτωπο», είπε αρχικά υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί αμήχανο καθώς είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Δυτική Συμμαχία.

Τέλος σχετικά με την αντίδραση της Δύσης στην Τουρκία σχολίασε πως «Οι Αμερικανοί κάνουν πάρα πολλά βήματα πίσω ώστε να είναι βέβαιοι πως η Τουρκία δεν θα διολισθήσει παραπάνω προς την Ανατολή και δη στις σχέσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν».

Καμπάς: «Να είμαστε λιγότερο δεδομένοι»

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ προέβλεψε ότι η Τουρκία μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσει τη λεκτική βία προς την Ελλάδα με την ανοχή της Δύσης.

«Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να είμαστε πιο απαιτητικοί, να είμαστε λιγότερο δεδομένοι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε κι εμείς πράγματα για τα οποία έχουμε δίκιο» ανέφερε εκτιμώντας παράλληλα ότι πάντα «υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιο θερμό επεισόδιο από ατύχημα ή από προδιαγεγραμμένη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας σε στυλ προβοκάτσιας, αλλά νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν να ελεγχθούν εάν υπάρχουν υπάρχουν οι σωστές θέσεις από τη Δύση, όπως αυτή του Μενέντεζ».