Back to top

Ερντογάν: Η Ελλάδα παρενοχλεί τον εναέριο χώρο και τους ψαράδες μας

02/02/2023 - 13:21

Νέα μεγάλη διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (1/2) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, με τα ελληνοτουρκικά να μην αποτελούν εξαίρεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να «επιτεθεί» στη χώρα μας, και χωρίς καμία ντροπή να την κατηγορήσει πως αυτή είναι που παραβιάζει συνθήκες, εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Πράγματα, δηλαδή, που κάνει καθημερινά η Άγκυρα. Ακόμα και τις ημέρες πένθους για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι Τούρκοι δεν έδειξαν κανέναν σεβασμό και προχώρησαν σε παραβιάσεις και παραβάσεις, όμως, με περίσσιο θράσος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας κουνά το δάχτυλο και… ζητάει και τα ρέστα.

«Δεν μπορεί ούτε να εξηγηθεί, ούτε να γίνει αποδεκτή η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία την τελευταία περίοδο. Αυτή η στάση είναι αντίθετη τόσο στις σχέσεις γειτονίας όσο και στις συμμαχίες», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

 

«Η κύρια δυσφορία της Ελλάδας είναι λόγω του ανερχόμενου προφίλ της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απελπισμένη μπροστά στις απαντήσεις μας στα παράνομα βήματα που έκανε. Η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε παράλογες μεθόδους».

«Δεν υπάρχει καμία βάση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να βασίσει τους ισχυρισμούς της για αεροπορικές παραβιάσεις. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα αυξάνει την ένταση, παρενοχλώντας τον εναέριο χώρο, τα αεροπλάνα και τους ψαράδες μας. Η αεροπορία και η ακτοφυλακή μας, δεν αφήνουν αναπάντητες αυτές τις ενέργειες», ανέφερε χωρίς καμία ντροπή ο Τούρκος πρόεδρος, τη στιγμή που έχουν δημοσιευτεί νέα ντοκουμέντα για την προκλητική στάση τουρκικής ακταιωρού, με άμεση απάντηση βέβαια από το ελληνικό Λιμενικό.

Πέρα από τις θρασύτατες τοποθετήσεις του για όσα συμβαίνουν σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο, ο Ερντογάν δεν δίστασε να εξαπολύσει εκ νέου απειλές, χρησιμοποιώντας τον πύραυλο «Typhoon», αλλά και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει η Τουρκία.

Όταν λες «Τυφώνας», πανικοβάλλονται. Δεν θα κάνουμε τις δικές μας προετοιμασίες; Αυτή τη στιγμή έχει αυτονομία 560 χλμ, αλλά λέω ότι δεν είναι αρκετό. Θα το αυξήσεις στα 1000 χλμ. Αυτό είναι το βήμα που κάναμε. Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στοχεύουν στην ασφάλεια της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να τους απαντάμε. Τα UAV μας, τα SİHA, τα Akıncıs και πάνω απ' όλα τα KIZILELMA μας, αυτά είναι σημαντικά. Ελπίζω να έρθει και το GÖKEY. Με όλα αυτά οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρές», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν καταλαβαίνω αυτή την αντίθεση. Αυτό κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Η βιομηχανία «άμυνας» είναι αυτό που την αποκαλούν. Παίρνουμε άδεια από αυτούς για να το κάνουμε αυτό; Θα τους αρέσει επίσης αυτό που κάνουμε. Εξάγουμε σοβαρά στην αμυντική βιομηχανία. Είμαστε σε καλή θέση και στις εξαγωγές», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να αναφερθεί και στην Αγιά Σοφιά, για την οποία πρόσφατα είχε κάνει λόγο για δεύτερη άλωση. Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το κυβερνητικό του έργο, σχολίασε πως η... υπογραφή που χάρηκε περισσότερο, ήταν αυτή της μετατροπής του συμβόλου της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

«Η υπογραφή που με ενθουσίασε περισσότερο είναι η Αγία Σοφία. Είχαμε την τύχη να ανοίξουμε το τζαμί. Εκεί ζήσαμε αυτή την αποφασιστικότητα του Δάσκαλου Νετσίπ Φαζίλ. Ευχαριστούμε τον Θεό που άνοιξε την Αγία Σοφία. Πώς να μην είμαι συγκινημένος;», είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, η συνέντευξη του Ερντογάν περιλάμβανε θεματολογία που αφορούσε το έργο του Τούρκου προέδρου, προφανώς ενόψει των εκλογών, ενώ δεν έλειψαν αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας, στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση γενικότερα.